Ермитажът в Санкт Петербург – история в любопитни факти

Ермитажът в Санкт Петербург – история в любопитни факти
08 Юли 2018 г.
През 2014 година, един от най-старите и големи музеи в света отбеляза 250-годишнината от своето създаване. Ето я накратко историята на Ермитажа в Санкт Петербург в няколко интересни факта:

► Името на музея идва от френската дума ermitage, която означава уединение и подслон. Началото на историята на един от най-внушителните музеи в света е написано от Екатерина Велика (1729 – 1796). Първите експонати в бъдещата мащабна колекция били картини на западноевропейски художници, с които западащ колекционер и търговец погасил дълговете си към императрицата.
► Днес сновната колекция на музея заема пет сгради, разположени в центъра на Санкт Петербург. Главна е сградата на Зимния дворец (на снимката – бел. ред.). Колекцията на музея наброява около 3 милиона произведения на изкуството, като артефактите са датирани във времевата ос – от каменната ера до днес.
► Разходката през всичките 350 зали на Ермитажа се равнява на 20 километра. Ако решите да застанете до всеки от експонатите в музея и да му отделите само една минута време – ще трябва да се разделите с между осем и десет години от живота си.
► Ермитажът разполага с отделна зала с картини на Рембранд. Сбирката представя 24 творби на холандския художник и е най-голямата колекция с негови картини извън Холандия.
► Ермитажът съхранява и колекции от книги. Находчивата Екатерина Велика откупува библиотеките на Волтер и Дидро.
► Едни от най-необичайните експонати на тук са… органични. Тук се намира най-старият вълнен килим, парче плат от китайска коприна и татуировки върху човешка кожа. Тези артефакти са открити в скитски могили на територията на Алтай. В Ермитажа тези експонати се съхраняват при специално определени влажност и температура.
► Едни от най-необичайните сътрудници на Ермитажа са… четириноги. Котките били на особена почит и уважение тук,  нещо като нещатните сътрудници на музея. Причината: когато Зимния дворец бил нападнат от плъхове, Екатерина II, която впрочем не обичала котките, издала указ, дузини от тези животни да бъдат заселени в двореца. Така те получили статут на "пазачи на художествените галерии".

Ермитажът е част от обзорната обиколка на Санкт Петербурт в нашата програма Москва и Санкт Петербург
 
Welcome Travel
B2B login

Е-бюлетин

Новини

Онлайн Каталог