Какво не знаем за Великия китайски канал?

Какво не знаем за Великия китайски канал?
12 Август 2019 г.
В Китай има две огромни и древни съоръжения, които с основание носят определението „Велики“. Едното е известната на всички Велика Китайска стена, другото – малко известният извън Китай –

Велик Китайски канал или Гранд канал 
Пътят му започва от Пекин и стига почти до Шанхай. Дължината му е близо 1800 километра и на практика е най-дългият, създаден от човека воден път. Днес, повече от две хилядолетия след пускането в експлоатация на първите няколко участъка от канала, той все още е работеща хидравлична конструкция.

Защо това съоръжение било толкова необходимо на Китай
Не само големите реки на Китай – Хуанхъ (Жълтата река) и Яндзъ (Дългата река) – но и повечето от по-малките, текат от запад на изток и се вливат в Тихия океан. От една страна китайците усещали необходимостта от свързването на севера и юга на страната. От друга – създаването на връзка между самите реки.

Още в древността била изградена система от канали
която свързва басейните им. Когато започнало изграждането на Великия китайски канал, част от тези системи от канали били обединени. Каналът е строен от VI век преди новата ера до края на XIII век, когато стига до Пекин.
Великият канал не е просто транспортна и водна артерия. Но и великолепен исторически паметник, който свързва миналото и настоящето на Китай. Интересно е, че едва през 2014 година, съоръжението е включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Великия китайски канал преминава и през Суджоу и е част от програма КИТАЙ: ПЕКИН, СУДЖОУ, ШАНХАЙ - ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО ОТ ДИНАСТИИТЕ ДО ДНЕС. Подробности за всеки от дните на пътуването, вижте ТУК

На снимката: град Суджоу, Китай

Welcome Travel

 
B2B login

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa