Нейтън Щраус - спасителят на деца...

Нейтън Щраус - спасителят на деца...
06 Юни 2019 г.
Нейтън Щраус е роден в еврейско семейство в Германия през 1848 г. Шест години по-късно многолюдната му фамилия емигрира в САЩ. Откриват магазин в щата Джорджия, а след края на гражданската война се местят в Ню Йорк и създават компания, специализирана в производство и продажба на кухненска посуда.
През 1892 година Нейтън Щраус започва активна благотворителна дейност, първоначално свързана с борбата с детската смъртност.

Той финансира лаборатория за пастьоризиране на мляко,
а складът, в който то се съхранява се превръща в пункт за раздаване на мляко на бедни хора. Поводът за тази конкретна инициатива е и семеен. Сара Щраус, една от сестрите на Нейтън губи детето си, което умира при пътуване до Европа от … некачествено мляко.  
Инициативата на Нейтън му печели врагове в лицето на американските фермери, които са принудени да правят допълнителни разходи за производство. В онези години земеделските производители в САЩ започват да твърдят, че пастьоризацията е вредна за здравето. През 1895 г. фермерите и техните политически поддръжници успяват да изправят Нейтън Щраус пред съда, който му дава

условна присъда за…. „увреждане на продукти и по-специално на млякото“.
Щраус обаче  продължава да създава пунктове за пастьоризиране на мляко. Борбата му продължава години, и по-точно до 1914 г., когато в САЩ е приет “Закон за задължителната пастьоризация”. По това време, Нейтън и съпругата му Лина Щраус вече са създали 297 пункта за пастьоризация на мляко в 36 града, като за целта са използвали само лични средства. Резултатите от това човеколюбиво дело са безценни, ако се вгледаме в статистиката. През 1891 г. смъртността от прием на мляко е била 24%. Само в Ню Йорк, всяко четвърто дете е умирало, преди да е навършило една година. Храненето на децата с непастьоризирано мляко било основна причина за възникване на туберкулоза, коремен тиф, скарлатина, дифтерия и други заболявания.

Според някои историци, Нейтън Щраус е спасил поне 445 800 живота
През 1912 година започва следващият етап от филантропската дейност на Щраус. През тази година той заминава на пътуване из Палестина, заедно със семейството на брат си. Братът на Нейтън и съпругата му решават да се върнат обратно в Америка с кораба Титаник. Нейтън обаче не тръгва с тях и остава да продължи своето пътуване из земята, която го запленява. Трагедията с кораба Титаник погубва още двама души от семейството му. Щраус приема това като знак свише и

решава да се посвети на еврейския народ 
Усилията му отново са в областта на здравеопазването: в борбата с маларията и белодробните заболявания. В Йерусалим и Тел Авив Щраус създава детски здравни центрове.
Като знак на почит към неговата дейност в Израел, властите кръщават на негово име улица в Йерусалим. Големият човеколюбец, роден в Германия и живял в САЩ, получава и честта името му да бъде носено от един от най-красивите курорти на Средиземно море – Нетания.

Средиземноморският курорт Нетания е спирка в някои от нашите програми до Израел и Израел и Йордания. 
Разгледайте ги ТУК 


 
B2B login

Е-бюлетин

Онлайн Каталог