Хисаря


Хисаря е курортен град, разположен в централна България на 365 м надморска височина, на 40 км северно от Пловдив и на 165 км източно от София. Около 9 000 души население
Селището е основано по римско време и е било защитено като крепост. Открити са останки от римски бани и голям амфитеатър. По времето на  турското нашествие селището е било опожарено. През XVII век градът е бил възстановен и наречен Хисаря (Крепост).
Днес Хисаря е балнеологичен курортен център с над 20 термални извора. Температурата на водата е между 24 и 49°С. Водата е леко минерализирана, без мирис и цвят, използва се за лечение чрез пиене и чрез балнеоложки процедури. Помага главно при проблеми с бъбреците, черния дроб, отделителната система и панкреаса.
Зимата в Хисаря е мека, сняг се задържа рядко, а лятото е умерено горещо. Градът е защитен от Стара планина, спираща студените въздушни маси от север.
Градският исторически музей е интересен за посетителите с експозицията на археологическите материали, проследяващи развитието на селището от древни времена.
Античната римска крепост Августа е един от най-добре запазените паметници в България от този вид. Тя е обявена за археологически резерват.
Възможност за екскурзии до: Тракийската гробница; Руската църква; Розовата долина; Райското пръскало; Старосел;
B2B login

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa