Вашата оценка
Приказната Исландия - Земя на контрасти, природни феномени и мистични легенди - 07.10.2022 - 18.10.2022

Приказната Исландия - Земя на контрасти, природни феномени и мистични легенди - 07.10.2022 - 18.10.2022

12 дни / 10 нощувки



ДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ

12 дни / 10 нощувки

Програма

1 ден София - Франкфурт - Рейкявик
В 18:35 ч. полет LH 1431 от София. Кацане във Франкфурт в 19:55 ч. В 21:50 ч. полет LH 868 от Франкфурт и кацане в Рейкявик в 23:30 ч. Трансфер и настаняване. Нощувка в Рейкявик.
2 ден Рейкявик – сити тур на най-северната столица в света
Закуска. Обиколка на Рейкявик от 10:00 до 13:00 ч. Рейкявик е най-северната столица в света, а населението ѝ е само около 120 000 души. Освен че е сред най-чистите и безопасни градове, това е градът, където няма Starbucks и McDonald's. Столицата е сцена на вълнуващ културен и нощен живот, има много първокласни ресторанти и нетрадиционни музеи. Името ѝ в превод означава „пушещият залив“, а това е така, защото тук изобилства от термални води – промишленото и битово отопление се осигурява от тях. Дори в миналото хората са перяли в горещите извори и са печали хляба си в дупки в земята! На няколко километра от столица е градчето Хврагерди, където се отглеждат банани, грозде, рози, зеленчуци и всякакви „тропически“ плодове. Ще видим лутеранската църква Халгримскиркя, която е най-голямата църква в Исландия и шестата най-висока архитектурна структура в страната. Освен този факт, при нея любопитното е, че е проектирана така че да наподобява базалтни потоци лава, метафора за ландшафта в страната, ще минем покрай старото пристанище на града, откъдето в наши дни отпътуват корабчета за наблюдение на морски обитатели. Ще видим къщата Хьофдти, където през 1986 се състои срещата между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов - важна стъпка за спиране на Студената война. Следва и сърцето на културния и социален живот в цяла Исландия – залата Харпа, която е място за концерти и всякакви културни събития. Ще видим красивата скулптура Sun Voyager. Ще минем и покрай Парламента и катедралата Домкиркя, за да стигнем до наблюдателната площадка Перлан, откъдето ще се насладим на невероятната гледка. Предстои ни посещение на едно от знаковите и любими места, както на самите исландци, така и на туристите – Синята лагуна. Намира се на двадесетина километра от международното летище – Кефлавик и представлява естенствен геотермален спа център. Водата е с млечно-син оттенък, което се дължи на високото съдържание на силиций. Той образува бяла кал на дъното на езерото, която е лечебна и се използва за намазване на тялото. Температурата на водата е между 37 и 39 градуса. Така че днешният ден ще завършим релаксирайки в световноизвестната Синя лагуна. Нощувка.
3 ден Златния кръг на Исландия
След закуска се отправяме за обиколка на знаменития „Златен кръг“. Ще започнем от Националния парк Тингветлир (обект на ЮНЕСКО) с голямо значение в геологичен и исторически план. На това място през 930 г. исландците са основали своя парламент – първото демократично правителство в света. Характерното за тази област е, че Средноатлантическия разлом минава през средата на парка, където се срещат Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи, а между тях се образува живописна рифтова долина. В Тингветлир се намира и пукнатината Силфра, в която водолазите плуват между двете земни плочи. Следващата точка от обиколката е Гейсир. От неговото исландско име произлиза названието „гейзер“. Тук врялата вода извира от земните недра на височина 60 м. Следва водопадът Селяландс. Златният кръг приключва при водопада Гълфос, чието име в превода означава „златен водопад“. Тук ще видим как златистите мистични пръски на Хвита („Бялата река“) се стелят по Лангьокул („Дългият глетчер“), за да се „стовари“ в каньона. Водопадът е висок 32 метра и е на две нива. Настаняване в хотел в района на Вик – най-южното село в Исландия.
4 ден Вик - Земята от огън и лед
След закуска отпътуваме към Скогафос – един от най-големите и впечатляващи водопади с височина 60 метра и ширина 25 метра. Той е една от най-обичаните и посещавани забележителности, защото почти непрекъснато над него се образува дъга. Следва разходка по глетчера Солхаймайоркул, част от великия глетчер Мирдалсьокул, под който е разположен вулканът Катла. Тук огън и лед се срещат – буквално! При добра видимост може да се види спящият под ледовете вулкан. Следва невероятният чернопясъчен плаж – Рейнисфяра с известните върхове Рейнисдрангар, където ще посетим пещерата с базалтовите колони. Легендата гласи, че тук два трола са искали да извлекат в пещeрата кораб, но слънцето ги огряло и те се вкаменили - ще можете да се уверите на живо дали колоните наподобяват тролове или не. Нощувка.
5 ден Вик – Скафтафел – Диамантения плаж – Хьофн
Закуска. Докато пътуваме към Скафтафел в Национален парк Ватнайокул ще се насладим на неповторимата гледка в полето от лава, резултат от минали изригвания. Скафтафел е истински оазис със зелените си дървета и гъста растителност сред леда и черните пясъци. Името на парка идва от названието на самия ледник Ватнайокул, който е най-големият в света. В превод означава „ледник, даващ вода“. Ще видим Пещерата на кристалния лед, а след това и известната ледникова лагуна Йокулсарлон, образувана от водите на топящия се изходен ледник Брейтамеркюрьокул, част от Ватнайокул. Преди няколко века ледниковият език е достигал до брега на Атлантическия океан, но постепенно топенето на ледовете е образувало езеро. В наши дни то е най-дълбокото в Исладния със своите 248 метра. Тук е и световноизвестната забележителност - Диамантеният плаж. Въглищеночерните пясъци са покрити с кристал, който блещука в синьо и бяло, създавайки усещане, че целият бряг е от диаманти, а вие сте на сцената на филм. И това истината, защото съвсем наблизо е било мястото за заснемане на сцена от филма „Джеймс Бонд“. Нощувка в хотел в Хьофн – градче, известно като столица на Омара в Исландия.
6 ден Източните фиорди – Джурпивогур – Егилстадир
Закуска. Днес ще открием Източните фиорди на Исландия. Пътят ни продължава по крайбрежието, докато стигнем до малкото рибарско селце Джупивогур, където се намира Егин-и-Глетивик или „Яйцaта на залива“ - склуптура от 24 гигантски гранитни яйца, направени от известния склуптор Сигурдюр Гудмундсон в чест на 34 вида птици, които гнездят в района. Ще се разходим до Хенгифос – вторият по големина водопад в Исландия (128 м.), и ще се полюбуваме на водната каскада, която образува Литланесфос. След това ще посетим Център за дивата природа на Исландия, който се разпростира на голяма територия и освен места за настаняване, дейности свързани с дивата природа и опазването ѝ, предлага и музей, определен като „най-добрият в света“ от сп. „Космополитан“, в който ще се запознаем с историята на този край от света. Нощувка в района на Егилстадир.
7 ден Детифос – Миватн – Годафос – Акурейри
Закуска. Днес ни очаква северната част на Исландия, а тя е не по-малко живописна и забележителна от южната. Пътят ни минава покрай Мьодрудалур – най-високо разполoжената ферма в Исландия. След нея ще спрем на водопада Детифос. Смята се за един от най-мощните водопади в Европа, защото водите му падат от 44 метра, а ширината му е 100 м. Това е една и от посещаваните забележителности в Исландия. Самият водопад се образува от водите на река Йокулса и близкия ледник Вайнаокул. След това ще се насладим на природата и гледките около езерото Миватн, откъдето се открива сюрреалистичната визия на геотермалната зона Намаскарт, наподобяваща лунен пейзаж с горещите извори и бълбукащите кални вулкани. Следват кратерът Кверфяал и „Мрачните замъци“, както са известни скалните формации Димуборгир. Следващата ни спирка е при Природните бани Миватн, където горещата вода извира директно от земята в наподобяващи басейни земни образувания. Тук ще можем да се потопим в тях, за да се почувстваме като истински исландци. Водопадът Годафос е следващото място, което ще ни заплени. Името му се превежда като „Божия водопад“ и е един от най-известните, красиви и атрактивни водопади в Исландия. Нощувка в района на Акурейри.
8 ден Сиглуфьорддур – Троласкаги – Лаугарбаки
Закуска. Отправяме се пеша от хотела към пристанището, където се качваме на лодка от типичното действащо рибарско пристанище, за да станем свидетели на играта във водата на гърбати китове, делфини, акули и при късмет сини китове. След връщане на сушата, отпътуваме за Сиглуфьордур – очарователно рибарско селце с богата история, което е било обект на Златната треска в началото на 20 век и тази атмосфера е запазена и до днес. Пътуването в Трьоласкаги или полуостров Трол ще ни разкрие едни от най-интересните пейзажи на островната държава, а притихналите, но кипящи от живот селца, ще ни запознаят с това какъв е и какъв е бил животът на местните жители. Пътят ни продължава към Лаугарбаки, където е нощувката.
9 ден Лаугарбаки – Хусафел
Закуска. Преди да отидем в хотела в Хусафел, който е перфектен за наблюдение на Северното сияние, ще спрем в Музея на акулите в Бярнархьофн. Всъщност този „музей“ е част от ферма, чиито собственик ще разкаже и покаже как се приготвя националното ястие на исландците – хакарл – ферментирало месо от акула. Тъй като месото на рибата е отровно, ако се консумира сурово, процесът на обработка отнема 4-5 месеца, а процедурата включва заравяне в пясъка и сушене. Посещението на музея включва дегустация на местния специалитет и шнапс. Време за разходка в очакване на Северното сияние. Нощувка в Хусафел.
10 ден Рейкхолт – Рейкявик
Закуска. Днес се отправяме към западната част на страната, която е обявена от Lonely Planet за най-добрата дестинация през 2016 година. Ще посетим кратера Граброк, откъдето при чисто и ясно време се открива главозамайващата гледка към полето от застинала лава. Очакват ни горещият извор Дейлдартунгухвер, легендарният водопад Баранфосс („Детския водопад“) и каскадата Храунфосар. За финал ще посетим родното място на известния исландски историк, политик, адвокат, поет и автор на множество саги – Снори Стурлусон – Рейкхолт. Тук ще имаме възможност да потопим пръст в Снорралауг, където той се е къпал, за да придобием представа от температурата на водата. На път за Рейкявик ще минем покрай Хвалфьордур или фиорда на кита.
11 ден Рейкявик
Закуска. Свободно време за разходки и сбогуване с магичната земя на тролове, елфи, огън и лед – Земята на контрасти, които завинаги пленяват сърцето. След освобождаване на стаите оставяме багажа си в хотела, където ще ни го пазят, докато стане време за трансфер до летището.
12 ден Рейкявик - Франкфурт - София
Полет на LH 869 в 00:25 от Рейкявик. Кацане във Франкфурт в 05:55. Излитане в 08:00 с LH 1456 и пристигане в София в 11:10 ч.

група   07.10.2022 –17.10.2022
в двойна стая в единична стая
3826 € / 7483 лв. 4707 € / 9206 лв.
 
хотели
07.10 – 09.10 Рейкявик Centerhotel Arnarhvoll 3* или подобен
09.10 – 11.10 Вик Hotel Vik 3* или подобен
11.10 – 12.10 Хьофн Hotel Hofn 3* или подобен
12.10 – 13.10 Егилстадир Hotel Lake 3* или подобен
13.10 – 14.10 Акурейри Kea Akureyri 4* или подобен
14.10 – 15.10 Лаугарбаки Hotel Laugarbakki 3* или подобен
15.10 – 16.10 1 н Хусафел Hotel Husafell 3* или подобен
16.10 – 1710 1 н Рейкявик Centerhotel Arnarhvoll 3* или подобен

Условия за резервация и плащане:
  • Депозит при записване в размер на 1500 лв.
  • Доплащане – до 65 дни преди датата на тръгване.
Анулации  и възстановяване на суми:
  • При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията
  • При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
  • При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.
Анулации и неустойки:
  • Туристът може да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
  • до 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
  • от 89 до 70 дни преди отпътуване се удържат 10% от стойността на пакета;
  • от 69 до 31 дни преди отпътуване се удържат 50% от стойността на пакета;
  • от 31 дни до датата на връщане се удържат 100%;
Необходими документи:
  • Данни по лична карта или копие от паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане.
  • За непълнолетни лица, пътуващи без родител/и се представя акт за раждане и нотариално заверено родителско разрешение от непътуващия/те родител/и.
Минимален брой туристи: 14
  •  Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – 25 дни преди тръгване;
  • При недостигнат минимален брой от 14 туристи, но не по-малко от 10 – доплащане 1045 лв.;
Визов режим:
  • За български граждани не се изисква виза за туристическо пътуване в Исландия.
Медицински изисквания:
  • Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
Преотстъпване на пътуването на друго лице:
  • Туристът може да преотстъпи пътуването си на друго лице без такса анулация до 30 дни преди датата на тръгване и при същите условия (ако няма издадени самолетни билети и визи, и ако смяната на пътуващото лице  не е свързана с допълнителни разходи и не противоречи на анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор). В този случай се заплаща такса административни разходи 100 лв.
  • Ако туристът има сключена Застраховка „Отмяна на пътуване“, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.
Вид използван транспорт:
  • самолет
  • автобус / бус/ автомобил
Примерно полетно разписание от София:
  •   1  LH1431 08OCT 2 SOFFRA HK1       2  1835 1955
  •   2  LH  868  08OCT 2 FRAKEF HK1       1  2150 2330 
  •   3  LH 869   19OCT 2 KEFFRA HK1              0025 0555 
  •   4  LH1456  19OCT 2 FRASOF HK1       1  0800 1110 
Застраховки:
  • Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
  • Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19, състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
  • За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.
Информация:
  • За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация.
  • Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
  • В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
  • Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
  • Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
  • Цените са при курс  1 щ.д. = 1,75 лв. и 1 евро = 1,95583 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
  • Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в съответната дестинация.

Цената включва:

  • Самолетни билети с редовен полет на Луфтханза София – Франкфурт – Рейкявик – Франкфурт – София с включени такси, чекиран багаж до 20 кг с общ размер 158 см и ръчен багаж до 7 кг с размери 23 x 40 x 55 см.;
  • 10 нощувки със закуски по маршрута;
  • Всички трансфери по програмата;
  • Tранспорт по маршрута с комфортен минибус/ автобус;
  • Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:
  • сити тур на Рейкявик с посещение на наблюдателната площадка Перлан;
  • обиколка на „Златния кръг“ - националния парк Тингветлир, Гейсир, Строхкюр, Гълфос;
  • посещение на Рейнисфяра, глетчера Мирдалсьокул, Йокулсарлон, диамантения плаж;
  • посещение на Джурпивогур с „Яйцата на залива“, водопада Хенифос и музея за дива природа;
  • посещение на водопада Детифос, геотермалната зона Намаскарт, природните бани Миватн, водопада Годафос;
  • разходка за наблюдение на китове, делфини и др.;
  • посещение на селцето Сиглуфьорддур;
  • посещение на кратера Граброк, извора Дейлдартунгухвер и родното място на Снори Стурлусон;
  • посещение на музея на акулата;
  • Местен шофьор-екскурзовод на английски език;
  • Водач-преводач от фирмата;

Цената не включва:

  • Допълнително се заплащат:
  • Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 235 лв.
  • Допълнителни екскурзии и посещения;
  • Непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, сервитьорите, хотелите и други лични разходи;
  • Медицинска застраховка с покритие до 100 000 лв. (включен риск от COVID-19) за лица до 66 г.: 28.60 лв. и за лица над 66 г. - 72.40 лв.
  • Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради Covid-19
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004470 от 24.04.2023 на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС” АД.
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa