Вашата оценка 5.00 от 1 гласа
ШРИ ЛАНКА 2024 - 24.10 - ИЗУМРУДЕНИЯТ ОСТРОВ НА ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН

ШРИ ЛАНКА 2024 - 24.10 - ИЗУМРУДЕНИЯТ ОСТРОВ НА ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН

10 дни / 8 нощувки

София – Истанбул – Коломбо – Пинавала – Дамбула – Канди – Нувара Елия – Ела – Калутара – Коломбо – Истанбул – СофияДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ
24.10.2024 3580.00 лв Резервирай

10 дни / 8 нощувки - Обиколен тур + луксозна почивка

Програма

1 ден София – Истанбул - Шри Ланка
Среща на летището за полет в 15:45 с Turkish Airlines София – Коломбо през Истанбул. Нощен полет.
2 ден Коломбо - Пинавала- Дамбула
Пристигане на международното летище Бандаранаике в 05:20 часа местно време. Посрещане от представителя на фирмата-партньор и местния екскурзовод. Отпътуване за Дамбула. По пътя ще посетим Пинавала – единствения по рода си приют за слонове. Приютът за слонове Пинавала е създаден от отдела за опазване на дивата природа на Шри Ланка през 1975 г. за предоставяне на грижи и убежище на осиротели бебета слонове, които са намерени в дивата природа. Там се отглежда най-голямото стадо слонове в затворено пространство в света. През 2023 г. в Пинавала вече живеят 71 слона, включително 30 мъжки и 41 женски от 3 поколения. В продължение на два часа ще имаме възможност да се запознаем отблизо с тези животни, как се хранят, размножават и какви грижи се полагат за тях. Най-интересно е по време на хранене на животните да видите как бебетата слонове се хранят с бутилка и цялото стадо се къпе след това в реката наблизо. Разбира се ще си направим и снимки с огромните обитатели. След това уникално преживяване ще продължим за Дамбула. Това е град разположен в северната част на окръг Матале в централните части на Шри Ланка. Основните атракции на района включват най-големия и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка, скалната крепост Сигирия и международния стадион Рангири Дамбула , известен с това, че е построен само за 167 дни. Районът също така се гордее с най-голямата планинска верига от розов кварц в Южна Азия и добре запазената гора с цейлонско желязно дърво – националното дърво на Шри Ланка. Следва посещение на пещерните храмове в Дамбула. Това е най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. Храмът представлява огромна изолирана скална маса с височина 160 метра. Основните забележителности са разположени в 5 пещери, които съдържат статуи и картини, свързани с Буда и неговия живот. Има общо 153 статуи на Буда , три статуи на крале на Шри Ланка и четири статуи на други богове. Тук се намира известният скален храм, датиращ от първи век пр.н.е. Пещерите на Дамбула са приютили крал Валагамба по време на 14-годишното му изгнание от Анурадхапура. Когато си върнал трона, той построил най-великолепните скални храмове, които могат да бъдат намерени на Острова. В първата пещера има лежащо изображение на Буда с дължина 14 метра, изсечено в скалата. Наоколо има изображения на божества, свързани с будизма. Стенописите по стените и тавана са най- старите тук, но са прерисувани в периода Канди. Те заемат площ от 2100 кв.м. Изображенията по стените на пещерите включват изкушението на Буда от демон Мара и първата проповед на Буда. Във Втората пещера, най-хубавата и най-голямата от всички, има 150 статуи на Буда в реален размер в различни пози с няколко статуи на богове и крале, измежду които две статуи на индуски богове – Вишну и Ганеш. Таванът също е покрит със стенописи, които изобразяват велики събития от живота на Буда и важни моменти от историята на синхалския народ. Настаняване в хотел в Дамбула. Вечеря и нощувка.
3 ден Дамбула – Полонарува – Сигирия - Дамбула
Закуска в хотела. Днес ще се отправим към Полонарува - средновековната столица на Шри Ланка. Второто най-древно кралство на Шри Ланка, Полонарува, става столица на острова след унищожаването на Анурадхапура през 993 г. сл. Хр. Построен от крал Паракрамабаху I, този зелен град е видял множество цивилизации, минаващи през него, включително Чола, южноиндийски индуски и будистки синхалски, между 12-ти и 13-ти век. Препълнен с археологически съкровища, градът е осеян с храмове, светилища, дворци и руини и днес е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Ще видим кралския дворец от периода на крал Паракрамабаху I (1153 – 1186). Някога масивна сграда с 50 стаи, чиито впечатляващите стени и до днес все още стоят здрави. Скулптури на лъвове пазят стълбите към залата за аудиенции на краля, с издълбани каменни слонове, наредени по стените и плувния басейн на краля, а прясната вода блика на големи струи от статуи с крокодилски уста. Построен от камък, Shiva Devale No.2, най-старият хиндуистки храм в Полонарува, е скрит на малка горска поляна. Внушителна колекция от руини образува свещения четириъгълник, а в средата е vatadage (древна структура) с четири входа, водещи до мястото, където някога е била съхранявана реликвата на Свещения зъб на Буда. Ще видим голямата ступа (полусферична структура, съдържаща реликви) Ранкот Вихара, както и килиите на монасите. Там ще открием и масивната 17-метрова статуя на Буда в Lankatilaka и още четири фигури на Буда в Гал Вихара, изрязани от една гранитна плоча. След обяд отпътуваме към Сигирия. Скалната крепост Сигирия от 5-ти век е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, построена от владетеля Кашяпа (477-495 г. сл. Хр.). Известна е като „Лъвската скала“ заради огромния лъв, който е стоял на входа на крепостта. Тя представлява цитадела с необичайна красота, издигаща се на 200 метра над храсталаците на джунглата. Скалата е била най-вътрешната крепост от 70-те хектара укрепен град. Ров, укрепление и обширни градини, включително прочутите обновени водни градини, образуват защитен кръг около основата на скалата. На върха й са основите на това, което някога е било голям и разкошен дворец. Там се намират и световноизвестните стенописи на „Небесните девици“ от Сигирия, в защитено място в скалата, до което се стига по вита стълба. Тези фрески са рисувани със земни пигменти върху гипс. Девиците са изобразени в естествен ръст в цялата свежест и деликатност на оригиналния им цвят. Връщане в хотела в Дамбула за вечеря и нощувка.
4 ден Дамбула-Матале-Канди
Закуска в хотела. Програмата ни днес е посветена на Канди – едно от най-свещенните места за местните в Шри Ланка. По пътя най-напред ще се отбием до градина с подправки в Матале. Тук ще може да се запознаете с различни видове подправки, с които Шри Ланка е известна. Градината е пълна с лечебни и екзотични билки. Ще научим за различните им свойства, както и как се отглеждат някои от тях. Ще станем свидетели на готварски демонстрации и ритуали с Аюрведа. Именно заради тези градини наричат Шри Ланка острова на подправките. След прекрасната градина пътя ни продължава към Канди - последната столица на кралете на Шри Ланка. Това място е свещеното сърце на Шри Ланка. Името "Канди" внушава визии за блясък и великолепие. Много от легендите, традициите и фолклора все още се пазят с любов по тези места. Ще пътуваме около езерото Канди, построено от последния Сингалски крал, Шри Викрама Раджасингхе през 1798 г. Ще се запознаем с базара на изкуствата и занаятчийски център, музей на скъпоценни камъни и лапидарий. Най-ценното съкровище на Канди било – и все още е „Зъбът на Буда“. Легендата гласи, че бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр.н.е, а след това внесен тайно в Шри Ланка през 4-ти век след Христа, в косите на принцеса Орис. Който притежавал зъба, имал и божественото право да владее тази земя. Естествено посещението ни не може да мине без да отделим внимание на това свято за местните хора място. След това ще станем свидетели на специално културно шоу, включващо различни танци от Шри Ланка. Следва вечеря и нощувка в хотел в Канди.
5 ден Канди – Перадения – Нувара Елия
Закуска в хотела. Денят е посветен на изумителната природа на Шри Ланка. За начало ще посетим Ботаническата градина Перадения, построена за първи път като градина за развлечения от сингалските крале от Гампола и Канди и разширена от британците. Произходът на Ботаническите градини датира от далечната 1371 г., когато крал Викрамабаху III се възкачва на трона и основава своя двор в Перадения близо до река Махавели. След това основата за ботаническа градина е създадена от Александър Муун през 1821 г. Той използва мястото за отглеждане на кафе и канела. Официалното й създаване е през 1843 г. с растения, донесени от Кю Гардън, Острова на робите , Коломбо и градината Калутара. Тя е с площ от 147 акра и предлага невероятно разнообразие от екзотични дървета, растения и цветя. Има повече от 4000 растителни вида, включително орхидеи, подправки, лечебни растения и палми. Някои видове са редки и ендемични, други се срещат главно в тропическия свят. Градината с подправките и Къщата на Орхидеите са най- популярни сред туристите. Има и няколко добре оформени палмови алеи с невероятни видове, включително класическата алея на палмите. Един вид от дърветата е свързан със значима история. Това е прочутото дърво Cannonball Tree, засадено от крал Джордж V от Обединеното кралство и кралица Мери през 1901 г. То често е отрупано с плодове, за които се смята, че приличат на гюлета. След това ще продължим към Нувара Елия. Пътят ни минава през планински проход, извиващ се през тучни зелени полета от чаени храсти. Нувара Елия е разположен на ок. 1850 м. над морското равнище. През 1826 г. няколко британски офицери, излезли на лов, случайно попадат в равнините на Нувара Елия и сър Едуард Барнс започва проучването на района. През 1828 г. е построен път през билото през прохода Рамбода и е създаден санаториум за почивка и рекреация на английските войници. В последствие сър Самуел Бейкър открива очарованието и магията на района, създавайки на това място типична английска ферма и пренася от Англия хрътки, коне, говеда, овце. В последствие се пренасят и типични за Англия цветя и зеленчуци. Днес районът е известен с това, че е най-високият в света, където се отглежда чай. По пътя ще посетим чаена плантация. Прохладният климат ще ви върне години назад, във времето на прочутото британско колониално минало. Тогава Нувара Елия е бил убежище от влажния и горещ екваториален климат за английските плантатори и британската колониална администрация. В превод името на града означава „градът на светлината“ и днес все още доминира атмосферата на английска провинция. Някога управляван от английски и шотландски плантатори,той все още е осеян с колониални бунгала, павилиони и живи плетове. Тук се намира и едно от най-добрите голф игрища в света с 18 дупки. Ще се разходим по зелени поляни, покрай зидовете от червени тухли, за да се насладим на спираща дъха гледка към оживено провинциално градче. Ще придобиете незабравими впечатления от зелените долини на хълмистата местност, пронизани от множество водопади. Сред чаените плантации се открояват местните жени, които ръчно берат листата от чаените храсти. Облечени в традиционното облекло сари в ярки цветове, този пейзаж е емблематичен за Шри Ланка. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.
6 ден Нувара Елия – Ела – брега на Индийския океан
Закуска в хотела. Днес ще направим едно епично пътешествие с влак от Нувара Елия до малкото градче Ела. Това е грандиозно и определено най-красивото пътуване с влак в Шри Ланка, а според много пътешественици и в света! Живописната природа по време на пътуването не може да се опише, а само трябва да се види и това приключение да се изживее. Самото преживяване е единствено по рода си и не може да се замени с нищо друго! От Нувара Елия ще стигнем до Нану Оя, изходна точка и начална гара за нашето пътуване, което ще продължи ок. 4 часа. От там ще се спуснем по склоновете на южната хълмиста част на Шри Ланка, пресичайки чаените плантации. Следва ново изкачване с влака до срити в мъгла и облаци хълмове. Маршрутът ни минава през многобройни планински тунели, преди да започне спускането към Ела. По време на пътуването едни от най- предпочитаните места за снимки са не по седалките, а тези около вратите на влака. Самите врати не се затварят, тъй като влакът се движи много бавно, но това са и местата, откъдето ще можете да направите най-впечатляващи и запомнящи се снимки. Пристигане в Ела. Районът е известен с богато биоразнообразие, с многобройни видове от местната флора и фауна. Ела е заобиколена от хълмове, покрити с дъждовни гори и чаени плантации, като климатът тук е малко по-хладен от околните низини, поради надморската височина – ок. 1040 м. над морското равнище. През пролома Ела се открива неописуема гледка към южните равнини на Шри Ланка. Оттук ще се отправим към бреговете на Индийския океан. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка. По желание може да си доплатите за All Inclusive по време на престоя на плажа.
7 ден На плаж в хотел на брега на Океана
Следват няколко отпускащи дни за плаж и почивка в хотел на брега на океана. Тук ще имаме възможност да се насладим на няколко безгрижни дни и да опитаме различни забавления на плажа. Вечеря и нощувка.
8 ден На плаж в хотел на брега на Океана /или екскурзия до Гале/
Свободен ден за плаж и самостоятелни занимания. За най-активните, нашите домакини предлагат някои допълнителни мероприятия и екскурзии. За този ден предложението е за екскурзия до Гале /срещу допълнително заплащане/. Гале е стар колониален град, разположен в югозападния край на острова. Бил известен като главното пристанище още преди пристигането на португалците през 16 век. Достига върха на своето развитие през 18 век, по време на холандския колониален период. Гале е най-добрият пример за укрепен град, построен от португалците в Южна и Югоизточна Азия , показващ взаимодействието между португалските архитектурни стилове и местните традиции. Градът е широко укрепен от холандците през 17 век от 1649 г. нататък. Крепостта Гале е обект на световното наследство и е най-голямата останала крепост в Азия, построена от европейски окупатори. Други видни забележителности в Гале включват естественото пристанище на града, Националния морски музей, катедралата "Света Мария", основана от йезуитски свещеници и един от основните храмове на Шива на острова. В екскурзията е включено още водно сафари с лодка по река Маду и люпилня за водни костенурки. По пътя към Гале ще се отбием и до мина за добив на син лунен камък. Този район е единственият в света, където се добива син лунен камък. Ще се запознаете с начина по който се изгражда една мина. Добивът на лунен камък и други скъпоценни камъни се извършва само ръчно и няма никаква тежка техника и механизация. След това ще проследите процеса на шлифоване и изработването на бижута. Вечеря и нощувка в хотела.
9 ден На плаж в хотел на брега на Океана/или екскурзия за наблюдение на китове/
Закуска. Свободен ден за плаж и самостоятелни занимания. Вечеря и нощувка в хотела.
10 ден На плаж в хотел на брега на Океана
Днес, още преди изгрев слънце ще ни вземат от хотела за полета към България. От хотела ще получим сухи пакети със закуска и ще отпътуваме към международното летище в Коломбо. Полет Коломбо – Истанбул. Пристигане в Истанбул. След кратък престой полет за София. Пристигане на летището в София в 20:45 часа.

Цени за ранни записвания до 30.06.2024:
Цена на човек в двойна стая – 3580 лв.
Цена на човек единично настаняване – 4340 лв.
Цена на 3ти възрастен на доп. легло – 3500 лв.;
Цена на дете 2-11.99 г. на доп. легло – на запитване;
 
 
Цени за записвания от 01.07.2023:
Цена на човек в двойна стая – 3780 лв.
Цена на човек единично настаняване – 4540 лв.
Цена на 3ти възрастен на доп. легло – 3700 лв.;
Цена на дете 2-11.99 г. на доп. легло – на запитване;
 
Хотели по програмата:
Дамбула - Tropical Life 4* (или подобен);
Канди - Earl’s Regent 4* (или подобен);
Нувара Елия - Oakray Tea Bush 4* (или подобен)
Калутара - Turyaa Kalutara 4+* (или подобен);
 
Условия за плащане:
- Пакетните цени са обвързани с набиране на минимален брой участници. Минимален брой участници - 15;
- Програмата може да се предложи и за индивидуални туристи с дата на заминаване по избор;
- Плащане на депозит в размер на 2000 лв. Доплащането се извършва до 45 дни преди датата на заминаване.
- Плащането се осъществява в брой или по банков път.
 
Условия за анулация:
До 61 дни преди пътуването - такса в размер на 250 лв. на човек
От 60 до 46 дни преди пътуването – неустойка в размер на платения депозит;
От 45 дни преди пътуването – неустойка в размер на 100% от пакетната цена;
 
Необходими документи:
 • Международен паспорт валиден минимум 6 месеца след датата на завръщане;
 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение, преведено и легализирано на английски език

Полетно разписание:
TK1032 24OCT SOFIST 1545 1715
TK 730 24OCT ISTCMB 1835 0520+1
TK 731 02NOV CMBIST 0740 1415
TK1029 02NOV ISTSOF 2030 2045
 
Полезна информация
Цената на екскурзията е калкулирана при валутен курс 1 USD = 1.81 BGN към 19.01.2024. При промяна във валутния курс агенцията си запазва правото за промяна цената на туристическия пакет
 
Местна валута - Шриланкийска рупия (LKR).
Български граждани, планиращи краткосрочно пътуване до Шри Ланка с цел бизнес или туризъм,трябва предварително да се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт: https://eservices.immigration.gov.lk/emb/eEmbarkation/'#/home-page
Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. Цената на визата е 60 USD и се заплаща в брой на летището.
Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
 
Допълнителна информация:
 • Минимален брой участници за група с водач – 15
 • Програмата като цяло не се препоръчва за хора с увреждания и двигателни проблеми.
 
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до страните по програмата, поради: забрана за напускане на страната, невалидни, забравени и нередовни документи или други независещи от туроператора причини.
Туроператорът си запазва правото за промени и размествания по програмата и туровете, с цел нейното оптимално провеждане, в зависимост от метеорологичните условия и възможностите за предоставяне на услуги от местните партньори.
Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“ със ЗД „Евроинс“ и номерът на застрахователната полица е: 03700100004380/16.03.2023- Централно управление: гр. София 1592, бул. "Христофор Колумб" №43, тел.: 0700 17 241, факс: 02/4895 526, e-mail: office@euroins.bg
 
Забележка: „Полония БГ” ЕООД Ви уведомява, че всички туристически програми и цени, публикувани в интернет пространството са с информационна и рекламна цел. Съгласно чл. 80 от ЗТ достоверна и окончателна цена и програма се счита тази, която е предоставена в офиса на фирмата и в бюрата на нейните партньори и при сключване на потребителски договор за конкретна резервация или пътуване.

https://www.welcometravel.bg/ekskurzii-shri-lanka.html

Тръгване от:

 • София

Цената включва:

 • Самолетен билет София - Коломбо – София (с 1 прекачване) на авиокомпания Turkish Airlines с включени летищни такси;
 • Чекиран багаж 25 кг. и ръчен багаж 7 кг.;
 • 4 нощувки със закуски и вечери в хотели категория 4* по време на обиколката;
 • 4 нощувки на закуска и вечеря в хотел 4+* на плажа;
 • Транспорт и обслужване от екскурзовод на английски език с превод от водача на български по време на обиколния тур;
 • Описаните в програмата на обиколката посещения и входните такси на обектите /Приют за слонове Пинавала, Храмов комплекс с Дамбула, Полонарува, Сигирия, Храма на Зъба на Буда в Канди, Кралската ботаническа градина в Перадения, пътуване с влак от Нувара Елия до Ела/;
 • Всички трансфери по програмата в Шри Ланка;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро;
 • Водач-преводач при минимум 15 записани туристи.

Цената не включва:

 • Виза за Шри Ланка – 60 USD. Издава се онлайн. По желание, предоставяме услуга за издаване на визата. Такса за услугата – 50 лв. + 60 USD визова такса;
 • Доплащане за All Inclusive в хотела на плажа – 60 евро на човек;
 • Разходи от личен характер;
 • Допълнителни екскурзии:
 • Екскурзия до Гале – 50 евро на човек /провежда се при минимум 6 записани туриста с водач-преводач/
 • Доплащане на медицинска застраховка за лица над 65 год.
 • Бакшиши и благодарност към персонала – 50 $ на човек. Заплащат се задължително и се събират на летище София;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!).
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100005082 от 11.04.2024 на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС” АД.
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa