Вашата оценка 5.00 от 1 гласа
ЕКСКУРЗИЯ НЕПАЛ И БУТАН 2025 - 26.02 - ЧУДНАТА ПРИРОДА НА ХИМАЛАИТЕ И СИЛАТА НА ДУХА

ЕКСКУРЗИЯ НЕПАЛ И БУТАН 2025 - 26.02 - ЧУДНАТА ПРИРОДА НА ХИМАЛАИТЕ И СИЛАТА НА ДУХА

11 дни / 9 нощувки

София – Истанбул – Катманду – Боднат - Покхара – Сарангкот - Катманду - Паро – Тимпу – Катманду – Бактапур – Истанбул - София



ДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ
26.02.2025 6290.00 лв Резервирай

11 дни/9 нощувки

Програма

1 ден 26.02.2025 : София– Истанбул - Катманду
Събиране на групата на летище София Терминал 2 за полет с Турските авиолинии до Катманду (полет с прекачване)
2 ден 27.02.2025 : Катманду
След пристигането в Катманду, ще може да получим визите на летището. Посрещане от водача на фирмата-партньор и трансфер до хотела в Катманду. Свободно време за почивка и аклиматизиране. Нощувка.
3 ден 28.02.2025 : Катманду и Боднат
Закуска. След закуска ще посетим Дворцовите комплекси на площад Дурбар в Катманду. Те се смятат за най-важното хиндуистко светилище в страната. Площад Дурбар се намира пред стария кралски дворец и е един от 3-те площада, които са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО . Тук са били дворците на кралете Мала и Шах , които са управлявали града. Със смайващата концентрация на над петдесет храма, светилища и стари дворци в разстояние на няколко пресечки, площадът все още има своите магически моменти, когато не е претъпкан с туристически групи, търговци и велорикши. Гледките, звуците и миризмите могат да доведат до пълно насищане на сетивата, часове могат да бъдат прекарани в гледане на всичко това от платформата на стъпалата на храма с триъгълен покрив „Маджу Девал“. Известен е като площад Хануман Дока Дурбар, име, получено от статуя на Хануман - маймуната, поклонник на бог Рам , на входа на двореца. Вечерта ще посетим голямата будистка ступа в Боднат. Ступата е висока цели 40 метра и се варосва всяка година, което я прави най- бляскавата сграда в долината на Катманду. След 1979 г. ступата Боднат е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство, като е сред основните туристически забележителности на региона на Катманду. Тя се намира на древния търговски път, който навлиза от Тибет в долината Катманду. Много векове тибетските търговци са спирали тук за почивка, за да изразят почитта си. Когато през 1950-те години тибетските бежанци идват в Непал, много от тях са се установили около Боднат. За ступата се казва, че съдържа останките на Кашяпа, почитан както от будисти, така и от индуси. Тук ще имаме възможност да се потопим в традициите на будистите и да открием духовната магия на Боднат. Съществува религиозен ритуал, при който поклонниците обикалят около ступата по посока на часовниковата стрелка, завъртат молитвените барабани, като си пожелават здраве и проспреритет. Най-добре е да се направят поне три пълни обиколки около огромната ступа. Според поверието всеки, който се поклони и направи обиколките с чисто сърце, създава добра карма и всичките му желания ще се изпълнят. Връщане в хотела. Нощувка в хотел в Катманду
4 ден 01.03.2025: Катманду – Покхара
Покхара е град на езерото Фева в централен Непал. Известен е като вход към маршрута до връх Анапурна - популярна пътека в Хималаите. Градът е най-важният туристически център на Непал. Храмът Тал Барахи, двуетажна пагода, се намира на остров в езерото и е туристическа атракция не само в Похара, но и в целия Непал. Той е ориентиран към кардиналните точки, а основната му декорация са 4 фигури на Буда, донесени от различни държави - Япония , Виетнам и Китай, а четвъртата фигура е местен непалски Буда. На източния бряг в района на езерото има хотели, центрове за йога и ресторанти. В южната част на града е Международният планински музей, който разполага с експонати за историята на алпинизма и хората от Хималаите. Следобед ще се отправим на разходка с лодка по езерото Фева, второто по големина езеро в Непал с изглед към Хималайските планини, заобиколено от високи върхове и красиви оризища. Нощувка в хотел в Покхара.
5 ден 02.03.2025 : Покхара - Сарангкот
Закуска. Днес ще се запознаем с една от на-суровите, но и най-красиви планини в света, мечта за всеки алпинист. Хималаите, чието име означава „домът на снега“ е планинска верига в Индийския субконтинент, разположена на територията на Пакистан, Индия, Китай, Непал и Бутан. В нея се издигат единадесет от четиринадесетте най-високи върха на Земята, включително и този с най-високата надморска височина, връх Еверест. Те са най-мощната планинска система, с най-малките разлики във височина на къси разстояния и дълбоки (до 4 – 5 км) дефилета. Хималаите са дълбоко оформили културите на Южна Азия. Много хималайски върхове са свещени в будизма и хиндуизма. Потегляме към Науданда, разположен на 1463 м надморска височина на билото на Кашкия масив. По пътя ще посетим тибетското село Хянджа за да се запознаем с местните и да видим как се обучават децата на планината в тези сурови условия. От Науданда започва красив и спокоен преход до Сарангкот (продължителност около 3 часа), петото най-добро място за парапланеризъм в света. Пред нас ще се открие фантастична гледка към езерото Фева и Хималайските хребети - веригата Анапурна. Това е една от най-добрите зони за наблюдение на лешояди в страната, включително хималайски белоглави, червеноглави и евразийски черни лешояди. След този невероятен ден сред природата, връщане в хотела за нощувка в Похара.
6 ден 03.03.2025: Покхара – Катманду
Закуска. След закуска се връщаме обратно в Катманду. Останалата част от деня ще имаме свободно време, за да опознаем по-добре столицата на Непал. Наричат Катманду още Канипур. Градът е разположен на над 1350 метра надморска височина в едноименната долина, в която се намират още две по-големи селища – Патан и Бактапур някога също столици на едноименните княжества, обединени впоследствие с това на Катманду. Легендата свързва заселването му с будистки монах победил злите духове и отрязал върха на хълма заприщващ водите, които изпълвали долината и я били превърнали в езеро. Тогава те се оттекли и на освободената земя се заселили хора. Интересно е, че местните хора твърдят, че са намирали много останки от миди и други водни обитатели тук далеч от големите реки и на хиляди метри над морето, и вярват, че в долината живеят 10 000 0000 божества. Исторически градът е известен от 723 г. с името Кантипур. Счита се, че днешното му име е свързано с двуетажната дървена пагода Катх Мандир (покрит подслон) построена от крал Лакшми Нарсингх Мала през 1596 г. на площад Дурбар. В свободното време може да посетите и районът Тамел – един от най-автентичните и привлекателни за туристите район. Тук са кръчмите в които са отсядали Бийтълс и Йоко Оно, Боб Дилън и покорителят на Еверест Едмънд Хилари. Нощувка в хотел в Катманду.
7 ден 04.03.2025: Катманду – Паро – Тимпу
Закуска. Следва трансфер до летището и полет до Паро, единственото летище на Бутан. Полетът трае един час и прелита покрай голяма част от върховете, високи 7000 и 8000 метра. При хубаво време гледката е неописуема. Кацане в Паро, разположен в едноименна долина, на около 55 км югозападно от столицата Тимпу. След уреждане на визовите формалности и ще бъдете посрещнати от местния представител с „tashi khaddar“ (бял шал, който се предлага на госта за добре дошъл и е признак на благоразположение) Тимпу е исторически град с много свещени места и древни сгради, разпръснати из района. Смята се за една от най-необичайните столици в света. С население от около 130 000 души това е може би единствената столица без светофар.Въпреки че започва да се обновява, тя е запазила своя чар, изпъстрена с ярко боядисани красиво декорирани фасади, които й придават средновековен и древен вид. Надморската височина, на която е разположен града е 2320 метра. Селището се разраства под закрилата на манастира-крепост Траши Чхое Дзонг, чиято сграда все още служи като място за срещи на Народното събрание. Ще посетим Националната библиотека, школата по рисуване и огромния манастир Траши Чхое Дзонг (Крепостта на славната регилия) . Построен през 1641 г. от политическия и религиозен обединител на Бутан, Джабдрунг Нгаванг Намгял, той е реконструиран през 1960 г. по традиционен бутански маниер, без пирони или архитектурни планове. От тогава става символ на столицата и приютява кабинетите на краля и главата на монашеството в Бутан.Следва опознавателна разходка из главната улица на Тимпу и пазарната зона.до Столетния фермерски пазар. Този оживен, цветен пазарен център е най-големият в страната, където фермери от различни части се събират, за да продават своите земеделски продукти. С големия си асортимент, включително от занаятчийски изделия и с живописната си и цветна обстановка, Фермерският пазар е любимо място за мнозина местни жители и посетители. Нощувка в хотел в Тимпу.
8 ден 05.03.2025: Забележителности на Тимпу и Паро
Закуска. След закуска ще направим кратък преход до природен парк Куенсел Фодранг, приятна горска зона в близост до Тимпу. В парка се намира статуята на Буда Дорденма, издигаща се на върха на хълм и гледаща към долината на Тимпу. Статуята изпълнява древно пророчество, датиращо от 8-ми век сл. н. е., което е открито от Тертон Пема Лингпа (откривател на религиозни съкровища) и се казва, че излъчва аура на мир и щастие за целия свят. Тази масивна статуя на Шакямуни е висока 51,5 м, което я прави една от най-големите статуи на Буда в света. Изработена е от бронз и е изцяло позлатена. 125 000 по-малки статуи на Буда са поставени в статуята на Буда Дорденма; 100 000 статуи, от които са високи 20 см и 25 000 статуи, от които са високи 30 см. Всеки от тези хиляди Буди също са изляти от бронз и са позлатени. Тронът, на който седи Буда Дорденма, е голяма зала за медитация. Обиколката продължава с посещение на Национален мемориал Чортен, голяма бяла ступа, увенчана със златен шпил. Намира се близо до центъра на град Тимпу и е един от най-емблематичните му паметници. Чортен буквално означава „Седалище на вярата“ и будистите често наричат подобни паметници „Ума на Буда“. Ступата, построена през 1974 г. в чест на Джигме Доржи Уангчук (1928–1972) и се отличава със своите златни кули и камбани. Различното в нея е, че не съхранява човешки останки. Само снимката на Джигме Дорджи в церемониална рокля украсява зала в приземния етаж. Това е най-идеалното място за взаимодействие с местните жители, които се тълпят, за да обиколят хортена, да завъртят големите червени молитвени колела и да се молят в малко светилище на ступата. Картините и статуите намиращи се в паметника предоставят дълбока представа за будистката философия. Ще посетим Националния институт за Зориг Чусум, създаден през 1971 г., той е водещият институт за запазване и популяризиране на тринадесет традиционни изкуства и занаяти на Бутан. Зориг Чусум “, което се превежда като „ Тринадесетте традиционни изкуства и занаяти, които първоначално са били провеждани в дзонги, манастири и дворци, силно повлияни от будизма и обикновено изобразяващи религиозни образи, мотиви и символи. Те не са просто декоративни произведения, но имат поучителен характер силно дидактично намерение, въртящо се около религиозни теми и духовни практики и се използват като средство за трансформиране на обикновеното съзнание в това на просветеното. По-известен като Училище за изкуства и занаяти или Училище по рисуване, Институтът предлага курсове от 4 до 6 години по 13 традиционни изкуства и занаяти на Бутан.Следва посещение на Музея на народното наследство създаден през 2001 г. и предоставящ на посетителите очарователни прозрения за материалната култура и начин на живот на Бутан. Музеят на народното наследство е разположен в триетажна традиционна къща от 19-ти век и хвърля светлина върху традиционния бутански начин на живот. В допълнение към артефакти от селските домакинства, той съдържа впечатляваща колекция от типични битови предмети, инструменти и оборудване. Тук се организират и редовни демонстрации на традиции, умения, навици и обичаи, както и се провеждат образователни програми за деца. Късния след обяд ще пътуваме до Паро,където ще се настаним в хотел за нощувка. Градът е разположен в красивата долина Паро на 2280 м надморска височина и е пазител на богата култура, живописна красота и стотици митове и легенди. Той е дом на много от най-старите храмове и манастири в Бутан, Национален музей и единственото международно летище в страната. Планината Чомолхари (7314 м) се издига, облечена в бяло в северния край на долината, а нейните ледникови води се спускат през дълбоки проломи, за да образуват Па Чу (река Паро). Паро също е една от най-плодородните долини в кралството, произвеждаща по-голямата част от известния местен червен ориз на своите терасовидни полета. Нощувка.
9 ден 06.03.2025: Паро и Тигровото гнездо
Закуска. Днес предприемаме тричасов преход до манастира Таксанг. Световноизвестният манастир Тигрово гнездо е една от най-посещаваните дестинации в Бутан. Манастирът се намира на 10 км северно от град Паро, на надморска височина от 3120 м , на върха на голяма скала, издигаща се на около 900 м над долината. Склоновете на скалата, върху която е построен манастирът, са много стръмни (почти отвесни), а външните стени на манастирските сгради са изградени на самия ръб, сякаш „вградени” в скалата. На пръв поглед те изглеждат непреодолими, но в действителност има няколко начина да стигнете до там. Гъсти облаци често покриват манастира и имате усещането за ужасно отдалечено и изолирано от всичко място. Според легендата тук е медитирал през 8 век индийският гуру Ринпоче , който пристигнал на гърба на летяща тигрица.Тигрицата кацнала на тези скали, като по този начин посочила мястото за бъдещия манастир. Това място е признато за най-свещеното място и е посетено от Шабдрунг Нгаванг Намгял през 1646 г. и сега се посещава от всички жители на Бутан поне веднъж в живота им. По пътя ни на връщане ще посетим Kyichu Lhakhang - един от най-старите и красиви храмове. Състои се от два храма. Първият храм е построен от тибетския крал Сонгцен Гампо през 7 век, а през 1968 г. Н.М. Аши Кесанг, кралицата майка на Бутан, построи втория храм по оригинален модел. Храмът е един от 108-те манастира, основани от будисткия крал Сонгсен Гампо от Тибет. 12 от тях са били построени, за да задържат демона, която минава през Тибет и Хималаите, за да предотвратява разпространението на будизма. Смята се, че дванадесетте манастира са били построени в дванадесетте жизненоважни точки на демоницата, за да я подчинят и да осигурят разпространението на будизма. Твърди се, че 108-те манастира са построени за един ден от занаятчии, които са еманации на самия крал Сонгцен Гампо. Късно следобед (ако времето позволява), ще посетим Ринпунг Дзонг (Паро Дзонг), което означава („крепост на купчината от скъпоценности“), която има дълга и завладяваща история. По протежение на дървените галерии, облицоващи вътрешния двор, има фини стенни рисунки, илюстриращи будистки предания като четирима приятели, старецът на дългия живот, колелото на живота, сцени от живота на Миларепа, планината. Сумеру и космическата мандала. Нощувка в хотела в Паро.
10 ден 07.03.2025: Паро – Катманду – Бактапур
Закуска. След закуска трансфер до летището за полет до Катманду. Пристигаме в Катманду и се отправяме към Бактапур, където ще нощуваме за последно в Непал. Обект на световното наследство на ЮНЕСКО, градът впечатлява със своята очарователна архитектура и оживена пазарна дейност, особено на пазара за керамика. От древността град Бактапур е известен като богат град на големия път на керваните между Тибет и Индия. Всяка есен тибетците идвали с овцете си за празника Дашайн, когато практически всички непалци принасяли животни в жертва на богинята Дурга, едно от превъплъщенията на съпругата на Шива. Обратно тибетците откарвали захар, зърно и други стоки. Благосъстоянието на Бхактапур намирало израз в богатия културен живот, построени били много храмове и пагоди. Днешният 80-хиляден град е притегателно място за туристите за разходки по забележителностите и пазаруване на сувенири. Свободно време за почивка или По желание срещу допълнително заплащане Полудневна обиколка на забележителностите на Бактапур Дърбар.Сред трите площада Дърбар в долината, площад Дърбар в Бхактапур е най-добре запазеният. Влизайки вътре, няма как да не бъдете обзети от усещане за вътрешна хармония. Такова е изкуството и архитектурата и специалното оформление тук. Дворецът с 55 прозореца, построен по време на крал Бхупатиндра Мала през 1754 г.,е разположен вляво от градската порта и буди истинско възхищение. Вътре се помещава и Националната художествена галерия. Входът на двореца, Златната порта, известна като Sunko Dhoka на непалски, е шедьовър в изкуството и архитектурата. Пред двореца сградата представлява смесица от храмове с различен дизайн. Нощувка в Бактапур.
11 ден 08.03.2025 : Бактапур – Катманду-Истанбул
Закуска. Трансфер до летището в Катманду за международен полет до София с прекачване през Истанбул. Пристигане в София вечерта.

Цени за ранни записвания до 31.08.2024:
Цена на човек в двойна стая - 6290 лв
Цена на човек единично настаняване – 6990 лв
Цена на 3ти възрастен на доп. легло – на запитване;
Цена на дете 2-11.99 г. на доп. легло – на запитване;
 
 
Цени за записвания от 01.09.2024:
Цена на човек в двойна стая – 6540 лв.
Цена на човек единично настаняване – 7240 лв.
Цена на 3ти възрастен на доп. легло – на запитване;
Цена на дете 2-11.99 г. на доп. легло – на запитване;

Хотели по програмата:
Катманду – Hotel Hyatt Place 5* или подобен
Покхара - Hotel Mount Kailash Resort 4* или подобен
Бактапур - Bhadgaon 4* или подобен
Тимпу - Thimpu - City Hotel 3* или подобен
Паро - Paro Eco Lodge 3* или подобен
 
Полетно разписание:
Дата Полет №   Излита Каца
26.02.25 ТК 1032 София - Истанбул 15:55 18:25
27.02.25 ТК 726 Истанбул – Катманду 01:10 10:55
08.03.25 ТК 727 Катманду - Истанбул 12:25 18:25
08.03.25 ТК 1029 Истанбул - София 20:30 20:45
Часовете на полетите са в местно часово време. Авиокомпанията си запазва правото за промяна на часовете на полети, когато това се налага.
 
Допълнителна информация:
  • Минимален брой участници за група с водач – 12

Необходими документи:
  • Международен паспорт валиден минимум 6 месеца след датата на завръщане;
  • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение, преведено и легализирано на английски език
 
Допълнителни екскурзии /заявяват се и се заплащат в България/
- Полудневна екскурзия в Бактапур –  40 долара на човек
- Полет над Хималаите – 560 лв. (цената подлежи на препотвърждение при доплащането, изпълнението на полета зависи от метеорологичните условия на място)
 
Условия за плащане
- Пакетните цени са обвързани с набиране на минимален брой участници;
- Програмата може да се предложи и за индивидуални туристи с дата на заминаване по избор;
- Плащане на депозит в размер на 2500 лв. Доплащането се извършва до 45 дни преди датата на заминаване.
- Плащането се осъществява в брой или по банков път.
 
Условия за анулация:
До 61 дни преди пътуването - такса в размер на 100 лв. на човек
От 60 до 45 дни преди пътуването – неустойка в размер на 30% от пакетната цена;
От 44 дни преди пътуването – неустойка в размер на 100% от пакетната цена;
 
Други:
- Туроператорът не носи отговорност за променено от авиопревозвача полетно разписание;
- Цените на организираните екскурзии са пакетни и са изчислени при валутен курс: 1,80 лв. за щатски долар към 19.01.2024 г. При промяна на същия с повече от 5 % в периода до началото на туристическото пътуване, туроператорът си запазва правото да прекалкулира основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
- Програмата като цяло не е подходяща за лица с увреждания или двигателни проблеми.
- ВНИМАНИЕ: В програмата се посещават обекти и се нощува в места с над 2200 метра надморска височина. Програмата не е подходяща за лица, които имат здравословни проблеми или са установили, че може да получат симптоми на височинна болест.
Желателно е пътуващите да имат под ръка за първа необходимост лекрства, които могат да облекчат симптомите при евентуалната й поява. С повече информация за необходимите лекарства и екипировка, може да се запознаете в раздел Други.

Тръгване от:

  • София

Цената включва:

  • Самолетен билет София – Истанбул – Катманду – Истанбул – София;
  • Самолетен билет Катманду – Паро – Катманду;
  • 9 нощувки със закуски в хотели 3*/4*/5*, както следва:
  • 3 нощувки в Катманду със закуски;
  • 2 нощувки в Покхара със закуски
  • 1 нощувка в Тимпу със закуска, обяд и вечеря
  • 2 нощувки в Паро със закуски, обяди и вечери;
  • 1 нощувка в Бактапур със закуска
  • Виза за Бутан;
  • Всички екскурзии и трансфери, съгласно програмата с екскурзоводско обслужване от местен водач на английски език;
  • Превоз с климатизирани превозни средства по време на тура;
  • Входни такси за посещаваните обекти;
  • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.
  • Данъци и сървис такси в хотелите;
  • Водач – преводач на групата при мин. 12 участника;

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Напитки по време на храненията;
  • Такси за камера и фотоапарат;
  • Допълнителни екскурзии
  • Бакшиши и благодарности към местните водачи – 60 долара (събират се предварително на летището в София);
  • Виза за Непал /30 USD, заплаща се на летището при пристигане/.
  • Административна такса за обработка на виза за Непал – 30 лева.
  • По желание: сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване, както и от съкращаване, удължаване или прекъсване на пътуването поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката.
  • доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 г.
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100005082 от 11.04.2024 на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС” АД.
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa