Вашата оценка
УЗБЕКИСТАН - СПОМЕНИ ОТ ВЕЛИКИ ИМПЕРИИ - 22.09 - 30.09.2022

УЗБЕКИСТАН - СПОМЕНИ ОТ ВЕЛИКИ ИМПЕРИИ - 22.09 - 30.09.2022

9 дни / 7 нощувки

София - Истанбул - Ташкент - Ургенч - Хива - Бухара - Шахрисабз - Самарканд - Ташкент - Истанбул - СофияДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ

Самолетна екскурзия до Узбекистан 9 дни/ 7 нощувки на база закуска и вечеря Вечери в местни узбекски ресторанти, включени в пакетната цена

Програма

1 ден София - Истанбул - Ташкент
Полет от летище София, Терминал 2 до Ташкент с АК „Turkish Airlines” с прекачване в Истанбул.
2 ден Ташкент
Рано сутринта в 07.10ч. кацане на международно летище Islam Karimov в Ташкент. Посрещане на летище от фирмата партньор. Трансфер до хотела, настаняване и кратко време за почивка. Закуска в хотела. След закуска, Обзорна обиколка на столицата на Узбекистан - Ташкент. Името на града се смята, че идва от тюркската дума „таш“, която означа камък. Ташкент е древен град, който някога се намирал на Пътя на Коприната, а днес е съчетание от уникален микс от средновековни сгради и стилна европейска архитектура. Посещение на комплекс Хаст - Имам - религиозен център на столицата, който включва няколко конструкции, построени в периода XVI - XIX в. В него ще имаме възможността да видим медресето Барак Кхан, Мавзолея на Кафал Шаши. След това ще посестим най- големия пазар в страната - Chorsu Bazaar и ташкентското метро. Разглеждане на медресе Кукелдаш и джамията Джума, Музея за приложно изкуство. Ще минем през площад Амир Темур, където се намират и едни от най-важните политически и културни сгради на града. По време на нашата обиколка ще видим и Мемориалът на загиналите по време на Втората Световна война, Паметник „Кураж“ , издигнат по случай трагичното земетресение от 26 април 1966.г, когато половината жители на града остават без покрив над главите си; Площад на Независимостта - едно от най-известните места и главен площад на Ташкент. Той получава името си на 5 септември 1991г, тъй като на 1 септември 1991г. e обявена независимостта на Узбекистан от Съветска Русия. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
3 ден Ташкент - Ургенч - Хива
Закуска. Освобождаване на хотела. Рано сутринта трансфер до летището за вътрешен полет до Ургенч. Пристигане на летището, откъдето потегляме за Хива (около 40 мин.) , наричан често „Седмото чудо на света“! Хива е древен град, в миналото основен търговски център на Пътя на коприната. Всички кервани спирали там по пътя си за Китай и обратно. Могат да се чуят много интересни легенди, които разказват за произхода на Хива. Твърди се, че градът се разраства около кладенеца „Хеввах“. Кладенецът е изкопан по заповед на Сим, по-големият син на библейския Ной. Посещение на комплекс Ичан Кала, включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Уникални архитектурни забележителности се помещават вътре - джамии, мавзолеи, медресета и дворци, построени в началото на XIXв. Следва мастър клас с типичен узбекски дом - ще имате възможността да се включите в правенето и дегустация на най-вкусния и популярен местен хляб, изпечен в глинена пещ, както и самоса, ястие, представляващо пълнени джобчета от тесто. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Хива.
4 ден Хива - Бухара
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Бухара (ок. 7-8 часа), минавайки през легендарната червена пустиня Къзълкум. Тя е 15-тата по големина в света и втората най-голяма в Централна Азия. Името ѝ в превод от турски език означава „Червен пясък“. Ще направим и кратки спирки за освежаване по време на пътуването. Пристигане в Бухара и настаняване в хотел 3*/4*. Свободно време. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
5 ден Бухара
Закуска. Пешеходен тур на Бухара. Бухара е град, богат на история, на територията на който се намират над 140 архитектурни паметници. Петият по големина град в страната, той съществува от близо 2500 години и отдавна е център на търговията, науката, културата и религията. Историческият център е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Посещение на: Цитаделата Арк ,която датира от V в. и е най-стария исторически паметник в града, историческата джамия Боло Хауз, датираща от XVIII в., комплекс Po-i-Kalyan - архитектурен ансамбъл, разположен в подножието на минаретата Калян, който се състои от 3 сгради, построени в периода XII-XVI век; Ляби-Хауз - площад, построен около басейн през 1620 г. (името на плащода е на таджикски език и означава „около басейна“), е най-спокойното и интересно място в града – засенчено от черничеви дървета, стари колкото басейна. По време на обиколката, ще видим и летния дворец на последната династия - дворец Ситораи Мохи-хоса, който е построен да помещава семейство Романови, някои от обектите са донесени от Русия. Свободно време за обяд. След обяд ще имаме възможността да се насладим на фолклорно шоу, с което ще усетим духа и традициите на узбеките. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Бухара.
6 ден Бухара - Шахрисабз - Самарканд
Закуска и напускане на хотела. Отпътуване за Шахрисабз ( 280 км, ок. 5 часа).,родното място на Тамерлан. Пристигане и начало на Обиколен тур на града, по време на който ще разгледаме: Останки от двореца Ак-Сарай и статуята на Амир Темур на главния площад; Комплекс Дорут Тиловат – Къщата на медитацията, джамия Кок-Гумбаз, мемориален комплекс Дорус Саодат, в превод означава „Дом на силата“ и е построен за династията на Тимуридите веднага след смъртта на сина на Тимур - Жахонгир през XIVв. След края на обиколката, отпътуване за Самарканд ( 120 км, ок. 2-3ч.). Пристигане в Самарканд - третият по големина и население град в Узбекистан. Самарканд е и един от най-старите градове в света, основан, според археологически данни, през VIII век пр.Хр. В продължение на повече от две хиляди години градът е ключов , откъдето минава Пътят на коприната между Китай и Европа. Той е и един от основните центрове на науката на Средновековния Изток. През XIV век е бил столица на империята на Тамерлан. По-голямата част от архитектурните шедьоври на града са построени през тази епоха. Това е периодът на най-високото развитие на Самарканд. Настаняване в хотел 3*/ 4*. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
7 ден Самарканд
Закуска. Обзорна обиколка на града. Самарканд ще ни разкрие всички чудеса на Пътя на коприната, величествените медресета, лазурните мозайки и обширните пространства, които са били разширявани по време на най-големите епохи, легенди и мистерии на Централна Азия. Ще посетим площад Регистан, където в миналото хората са се събирали, за да разберат новините, които местните владетели оповестявали, като се използвал и като място за публични екзекуции. Площадът е ансамбъл от 3-те най-големи медресета от древната персийска архитектура: Медресето на Улуг бег (1417-1420), Медресе Тиля-Кори (1646 - 1660) и Медресе Шер-дор (1619 - 1636). Свободно време за обяд. След това продължаваме с посещение на Шахи Зинда - паметник на средновековната архитектура в Самарканд, ансамбъл от мавзолеи и други ритуални сгради от IX -XIV и XIX век. Името Шахи-Зинда (което означава "живият цар") е свързано с легендата, че тук е погребан Кусам ибн Абас, братовчед на пророка Мохамед. Посещение на занаятчийски център за копринена хартия, където ще се види стария метод за производство на хартия на ръка. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Самарканд.
8 ден Самарканд - Ташкент
Закуска. Освобождаване на хотела. Продължаваме да разглеждаме чудесата на града, наричан още „Рим на Изтока“ , възхваляван от редица историци и поети. Първа спирка е джамията Биби Ханъм, наречена в чест на любимата съпруга на Тамерлан. Джамията е архитектурен паметник от периода 1399-1404г. , който бива възстановен от руините в края на XX век. Джамията е издигната по заповед на Тамерлан след победоносната му кампания в Индия. В строителството участват майстори от различни страни: Индия, Иран, Азербейджан. Посещение на пазар „Сияб“ , най-големият в Самарканд. След това ще се отправим към Обсерватория Улуг Бег, построена през 20-те години на XV в. астронома Улуг Бег. Тя е считана за една от най-значимите през Средновековието. До 1437 г. е съставен небесен каталог, в който са описани над 1018 звезди. Там е определена и продължителността на звездната година: 365 дни, 6 часа, 10 минути, 8 секунди (с грешка от + 58 секунди). Трансфер до гарата и отпътуване за Ташкент с влак. След пристигане в Ташкент , ще се отправим за вечеря в местен ресторант. Нощувка в Ташкент.
9 ден Ташкент - София
Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летището. Полет от Ташкент с прекачване в Истанбул. Пристигане в София.

Период на пътуване Възрастен в двойна стая Единична стая
22.09 - 30.09.2022 1769 €/3460 лв. 2025€/3961  лв.

Условия за записване:
Задграничен паспорт валиден 6 месеца след датата на връщане от пътуването.
Депозит в размер на 50% от сумата на човек.
Доплащане до 45 дни преди заминаването.
 
Стандартни такси за прекратяване:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
 1/ от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни
преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист
 2/ от 59 до 31 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от внесения депозит
 3/ под  30 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от общата цена на туристическия пакет
 
Вид използван транспорт: Самолет / Минибус/ Автобус
 
Забележки:
 • Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лева спрямо долара 1 USD = 1.70 лева. В случай, че обменният курс се завиши или намали с 5 или повече процента, туроператорът си запазва правото да внесе корекция в общата пакетна цена.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 12. Срок за уведомление за недостигнат брой: 20 дни преди датата на отпътуване
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • COVID-19 условия за влизане в Узбекистан към дата 06.12.21: всички туристи следва да представят негативен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди отпътуване.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е  възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от АК-те!
 • ТО си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост!
 
Полезна информация за Узбекистан
Валута
Местната валута на Узбекистан е узбекистански сом (сум) - UZS. В бюрата за обмяна на валута и банките приемат както щатски долари, така и евро.
1 Български лев ~ 6 209,04 Узбекски сом
1 Евро ~ 12 146,01 Узбекски сом
Как да се обличаме в Узбекистан?
Няма специфични изисквания и рестрикции какви дрехи да се носят, всичко зависи от това по време на какъв сезон се посещава държавата и каква е температурата. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни към местните традиции, култура и религия. По време на посещение на религиозни обекти, жените трябва да носят по-широки дрехи, покриващи по-голямата част от ръцете и краката им, както и деколтето. Препоръчително би било да покриете главата и раменете с шал или кърпа за глава. Имайте предвид, че ще трябва да свалите обувките си, докато влизате в джамия или в някое от свещените места, където хората се молят.

Телефони и интернет
Код: +998
Можете да закупите местна СИМ карта от летището. Интернет
Електричество
В Узбекистан щепселите и контактите са от тип C и F. Стандартното напрежение е 220 V, а стандартната честота е 50 Hz.
Религия и език
Около 80 % от населението на страната са мюсюлмани (сунити) ,  около 18 % са атеисти и по-малко от 2 % са християни. Официалният език е узбекски, който е част от тюркската езика група. Голяма част от населението говори руски език, а по туристическите обекти, по-големите градове и по-младите хора, говорят и английски език.

Цената включва:

 • Самолетен билет София - Ташкент - София с включени летищни такси с АК Turkish Airlines
 • Ръчен и чекиран багаж
 • Вътрешен полет Ташкент - Хива
 • Билети за влак Самарканд - Ташкент ( Икономична класа)
 • Всички трансфери, описани по програма
 • 7 нощувки със закуски в хотел 3*/4* както следва:
 • 1 нощувка в Хива
 • 2 нощувки в Бухара
 • 2 нощувки в Самарканд
 • 2 нощувки в Ташкент
 • 7 вечери в местни ресторанти
 • Туристическа обиколка на Ташкент
 • Туристическа обиколка на Хива
 • Туристическа обиколка на Бухара
 • Туристическа обиколка на Шахрисабз
 • Туристическа обиколка на Самарканд
 • Мастър клас и дегустация на приготвените местни ястия
 • Традиционно фолклорно шоу в Бухара
 • Входни такси за посещаваните обекти, описани по програма
 • Такси за снимане с фотоапарати/ камери при посещение на туристическите обекти
 • Местен екскурзовод от фирмата представител по време на цялото пътуване
 • Бутилирана вода по време на туровете
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ 10 000 евро на ЗД „Евроинс“
 • Водач - преводач от България при минимум 12 записани туриста

Цената не включва:

 • Лични разходи
 • ПСР тестове - при необходимост, ТО предоставя ваучер за отстъпка за лаборатории Рамус
 • Бакшиши за местните шофьори и екскурзоводи
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ на ЗД „Евроинс“, която включва специални ковид условия
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100004470 от 24.04.2023 на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС” АД.
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa