Вашата оценка 4.00 от 3 гласа
УИКЕНД В РИМ 2024 - 3 НОЩУВКИ - С ВОДАЧ ОТ БЪЛГАРИЯ - 19.09

УИКЕНД В РИМ 2024 - 3 НОЩУВКИ - С ВОДАЧ ОТ БЪЛГАРИЯ - 19.09

4 дни / 3 нощувки

Вид транспорт: Самолетни

София - Рим - София



4 дни / 3 нощувки - самолетна програма

Изберете хотели за резервация по програмата:

Описание

ПРОГРАМА:
    
1 Ден София – Рим
Отпътуване за Рим с директен полет с на ITA Airways в 18:00 ч. и пристигане в 18:55 ч. Трансфер до хотела и настаняване. Свободно време. Нощувка.
 
2 Ден Рим
Закуска.
Панорамна обиколка на Рим (пешеходна, около 3-4 часа, включена в цената) с лицензиран екскурзовод на български език. Маршрутът включва ключови обекти. Започваме разходката си във Вечния град с Колизеят (Colosseum). Той е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим. С възможност да побере 70 хил. зрители, Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. Зад Колизеят се намира античният център на Рим - Римският Форум (Forum Romanum) е бил центърът, около който Древният Рим се е развивал. Бил е средище на търговията, религията, съдебната система и обществения живот като цяло. Над него е един от емблематичните хълмове на Рим - Капитолийският хълм. Според една от  легендите за създаването на Рим, там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от религиозен, хълмът се превърнал в политически център на Рим. Преминаваме през площад Венеция. Тук през 15 век е издигнат дворецът „Венеция“ в стил ранен Ренесанс, както и емблематичния паметник от бял мрамор на Виктор Емануел II, обединил Италия.
Продължаваме пешеходната ни обиколка с храма на Портуниус. Той е посветен на бог Портун – божество, което се свързва с добитъка, ключовете и пристанищата. Ще видим и храма на Херкулес, църквата Сан Джорджо ин Велабро, посветена на св. Георги Победоносец и църквата Санта Мария ин Космедин. На портика на църквата е издялана от мрамор Устата на истината (La Bocca della Verità). От Средните векове насам се смята, че ако някой постави ръката си в отвора и изрече лъжа, ръката му ще бъде отрязана. Под покрива на църквата се пази и черепът на Св. Валентин, покровителят на влюбените. Продължаваме към хиподрума Циркус Максимус (Circus Maximus). В древни времена мястото е използвано за обществени игри от етруските крале на Рим. В днешно време на него се провеждат редица мероприятия като оперни и други концерти. Сутрешната ни обиколка приключва с хълма Авентин (Monte Aventino) с манастира на Ордена на малтийските рицари и др. знакови места във Вечния град, както и невероятна гледка. Ще спрем за почивка и снимки.
Свободно време за обяд.
Следобед с нашия екскурзовод ще се отправим към Държавата град Ватикан (Stato della Città del Vaticano)(пешеходна екскурзия около 3-4 часа с лицензиран екскурзовод на български език заплаща се допълнително).
Площта ѝ е около 44 хектара, а населението е 842 жители. Това е църковна държава (вид теокрация), управлявана от епископа на Рим – папата. Действащ папа към момента е папа Франциск, до избирането му Хорхе Марио Берголио, е 266-ият папа на Римокатолическата църква от 13 март 2013 г. до днес.
Ще разгледаме музеите на Ватикана, за да се насладим на красивите дарове на папите от векове наред. Те разполагат с някои от най-известните картини и скулптури в света. Няма публичен достъп до градините, но могат да бъдат уредени екскурзии до градините и до разкопките под базиликата за малки групи, където при повече късмет може да бъде видян и папата. Ще посетим Сикстинската капела (Cappella Sistina) и ще помълчим в чест на тайнствената церемония за избор на нов папа, наречен конклав, провеждана там. Храмът носи името си от папа Сикст IV, който поръчва възстановяване на старата Капела Магна. По негово поръчение между 1481 и 1482 г. флорентински и умбрийски художници рисуват по стените фрески със сцени от живота на Мойсей и Христос. Работата приключва през месец май 1482 г. и на 15 август 1483 г. Сикст IV провежда първата литургия в обновения храм. Известна е с архитектурата си и фреските, дело на известните ренесансови художници Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и други. Таванът с площ 1100 m2 е изрисуван от Микеланджело между 1508 и 1512 г. по поръчение на папа Юлий II и заедно със сцената Страшният съд (изрисувана между 1535 и 1541 г.) се смята за връх в творчеството на Микеланджело. Страшният съд е обект на сериозен спор между кардинал Карафа и Микеланджело. Художникът е обвинен в неморалност и нетърпимо безсрамие, показвайки голи фигури с открити гениталии. Затова започва кампания за цензурирането му (известна като Кампанията „смокиново листо“), организирана от Карафа и Монсиньор Сернани за премахването на фреските. Церемониал-майсторът на папата Биаджо да Цезена също се включва, казвайки: „По-скоро е безобразие в такова свято място да се показват всички тези голи тела, позирайки толкова безсрамно!“ и че „това не е стенопис за папска капела, а по-скоро за обществена баня или кръчма.“
Гениталиите по-късно са покрити с черни плащове от художника Даниеле де Волтера, когото историята ще запомни с прякора „Il Braghettone“ („художникът-гащи“). Продължаваме нашата обиколка с базиликата Свети Петър (Basilica di San Pietro). Тя е една от четирите велики базилики в Рим – другите три са „Сан Джовани ин Латерано">Сан Джовани ин Латерано“, „Санта Мария Маджоре“ и „Сан Паоло фуори ле Мура“. През 1980 г. като част от историческия център на Рим и владенията на Ватикана, базиликата е обявена за част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Базиликата има 4 врати. Вратата на смъртта, Вратата на Доброто и Злото, Вратата на Филарет и Вратата на Тайнствата - тя е отворената врата, през която се влиза в базиликата. На нея са изобразени 7-те тайнства. Крайната дясна врата е т.нар. Порта Санта (на бълг. Свещена врата). Тя се отваря само на кръгли годишни. На Коледа на всеки 25 години папата почуква 3 пъти по нея със сребърно чукче и вратата се отваря. На Коледа през 2000 г. папа Йоан Павел II я отвори, а на Коледа на 2001 я затвори, за да чака отново да минат 25 години тя да бъде отворена на Коледа през 2025 г.
*Забележка: в цената не влизат разходите за транспорт и входни такси.
Свободно време.
Нощувка.
 
3 Ден Рим
Закуска.
Започва нашата обиколка, посветена на най-красивите барокови площади на Рим (пешеходна обиколка около 3-4 часа с лицензиран екскурзовод на български език, заплаща се допълнително). Маршрутът преминава през Площада на хората (Piazza del Popolo) се намира от вътрешната страна на северната порта на града, която някога се е наричала Порта Фламиния на Древен Рим, а сега се нарича Порта дел Пополо. Площадът се намира в началото на Виа Фламиния и е бил главният вход на града по време на Римската империя. Виа Фламиния бил най-важният път на север. Площадът бил първото място, което виждали пътешествиниците при пристигането си в Рим. В прозължение на векове Пиаца дел Пополо било място за публични екзекуции, последното от които се провежда през 1826 година. На самия площад има няколко знакови забележителности: Църквите „близнаци“ Санта Мария деи Мираколи и Санта Мария ди Монтесанто, построени с парите на народа, египетски обелиск, наречен Фламинио, посветен на Рамзес II, Фонтана на Нептун и църквата Санта Мария дел Пополо, в която се помещават няколко шедьоври (картини и скулптури) на Караваджо, Пинтурикио, Карачи, Рафаело, Бернини. Легенда гласи, че църквата е построена на мястото на гроба на Нерон. От терасата Пинчо в парка на Вила Боргезе ще се насладите на прекрасната гледка към Рим, после ще се отправите към площад Испания (Piazza di Spagna) с прочутите Испански стълби, на които са провеждани едни от най – прочутите  модни ревюта в света. Ще преминете  през улица Кондоти, на която се помещават магазини световноизвестни марки и ще спрете пред най-старото кафене Греко от 1760 г., посещавано от Брамс, Лист, Вагнер, Андерсен, Гогол, Марк Твен и Иван Вазов. Ще се поклоним пред гроба на Петър Парчевич - един от първите български дипломати, граф, български католически епископ и родолюбец. Ще се снимаме пред Фонтана Ди Треви и ще хвърлим по една монета вътре, за да си осигурим последващо посещение в Рим, както гласи поверието. Интересен факт е, че събраните средства от монети от почистването на фонтата се даряват за различни каузи. Продължавам нашата обикиолка до Пантеона. Бивш древноримски храм в Рим, посветен на всичките богове,[1] а понастоящем е католическа базилика, посветена на Богородица и Мъчениците (Basilica di Santa Maria ad Martyres). Пантеона е известен с отворения си купол, чрез който хората са вярвали, че молитвите им достигат по – лесно до Бог. Следва площад Навона. Това е един от най – известните площади в света. Бивш стадион, което все още ясно личи от формата му. На него са постоени трите фонтана – на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi), на Мавъра (Fontana del Moro) и на Нептун (Fontana del Nettuno). Нашата обиколка продължава към последната забележителност от това приключение замъка Сан Анджело(Castel Sant'Angelo). Римски архитектурен паметник, разположен в Рим. Първоначално е гробница, след това замък, резиденция на папите и хранилище за техните ценности и едновременно затвор. В наши дни е музей.
Следобед по желание посещение на Античен Рим (Колизеят, Римският форум и Палатинският хълм) с вход. Разглеждане на музея на Колизея, срещу допълнително заплащане Арената и Подземията. Разходка в Римския форум (таксите на музеи срещу заплащане се поемат от туристите) и Палатинския хълм.
*Забележка: в цената не влизат разходите за транспорт и входни такси.
 
4 Ден Рим
Закуска.
Свободно време.
Освобождаване на хотела. Трансфер до летище Фиумичино за полет до София в 14:20 ч. Кацане в София в 17:10 ч.

Тръгване от:

  • гр. София, терминал 2 на летище София
Екскурзии с допълнително заплащане:
  1. Обиколка, посветена на най-красивите барокови площади на Рим. Обиколката е пешеходна. В цената е включен лицензиран екскурзовод на български език и екскурзоводски слушалки. Не са включени посещения на обекти с входни такси, транспорт и разходи от личен характер. Цена – 100.00 BGN на човек. Екскурзията ще се състои при мин. 6 записани човека.
  2. Посещение на Ватикана, Сикстинската капела и Базиликата Свети Петър с включен лицензиран екскурзовод на български език и екскурзоводски слушалки. Не са включени разходи за транспорт и разходи от личен характер. Цена – 100.00 BGN на човек.
  3. Посещение на Античен Рим (Колизеум, Римски форум и Палатински хълм). Не са включени разходи за транспорт и разходи от личен характер. Цена – 100.00 BGN на човек.
  4. Полудневна екскурзия до гр. Тиволи и посещение на вила д'Есте(Villa d'Este) в Тиволи. Архитектурно-парковият комплекс включва дворец и огромен ландшафтен парк с множество фонтани, обявен за един от най-красивите паркове в Европа. Тя е обявена за обект от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Не са включени разходи за транспорт и разходи от личен характер. Цена 180.00 BGN на човек. Екскурзията ще се състои при мин. 6 записани човека.
 
Допълнителни екскурзии:
    
Полетна информация
521  19SEP  SOFFCO   1800 1855  
520  22SEP  FCOSOF   1420 1710  
 
Начин на плащане:
Депозит 50% от общата цена на организираното пътуване в лева при записване;
Доплащане до 30 дни преди датата на отпътуване;
Всички цени се заплащат в лева по курс 1.95583 BGN за 1 EUR. Плащането може да се извърши в брой или по банков път;
 
Необходими документи:
Лична карта/паспорт. Пътуването е в рамките на Шенгенското пространство и се осъществява свободно без проверка по пунктовете.
*За всеки случай за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител е необходимо нотариално заверено пълномощно от единия или двамата родители. Пътуването е безвизово и без медицински изисквания за имунизации.
 
Tакси за прекратяване:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
1) от деня след датата на подписване на договора до 65 календарни дни преди датата на отпътуване  - такса в размер на 100 лв. на турист, (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети);
2) от 64 до 30 календарни дни преди датата на отпътуване - 50% от общата цена на организираното пътуване;                                                        
3) под 30 календарни дни преди датата на отпътуване – 100% от общата цена на организираното пътуване.
 
Забележки:
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: 14
Срок за уведомление при несъбран минимум: 30 дни
Пътуването не е подходящо за хора с намалена или с ограничена подвижност
Допълнителните екскурзии се заявяват и плащат в България.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на програмата.
*Поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса (fuel surcharge). В този случай туроператорът си запазва правото да промени цената на пътуването с фактическата стойност на горивната такса и тя ще бъде дължима за всички резервации, независимо кога са направени.
* Авиокомпанията и часовете на полетите са предварителни и примерни, (може да бъдат променяни според желанието на туристите)
 
Общи условия на застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” – повече информация можете да получите в нашите офиси или на интернет страницата ни. Информация и общи условия на застраховка „Отмяна на пътуване” със ЗД Евроинс - повече информация можете да получите в нашите офиси или на интернет страницата ни
 
Туроператорът предлага възможност за сключване на допълнителен страхователен договор „Отмяна на пътуване” (застраховката възлиза на 1.5-3% от пакетната цена) за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване при определени условия.

Цената включва:

  • самолетен билет София – Рим - София с АК ITA Airways с включени летищни такси;
  • чекиран багаж до 23 кг. на пътник;
  • ръчен багаж до 8 кг. с максимални размери 55см.x35см.x25см. + раница или дамска чанта с размери 45см.x36см.х20см.;
  • 3 нощувки със закуски в хотели от веригата Raeli hotels chain;
  • трансфер летище-хотел-летище;
  • пешеходна обиколка на Рим с екскурзовод на български език;
  • водач от България;
  • медицинска застраховка със „ЗД ЕВРОИНС” АД с покритие 5 000.00 евро.

Цената не включва:

  • градска такса за хотелите в Рим (4-6 евро на турист за нощувка) – плаща се на място от туриста на рецепцията на хотела;
  • допълнителни екскурзии, неупоменати в цената включва;
  • разходи от личен характер;
  • застраховка „Отмяна на пътуване“ със „ЗД ЕВРОИНС” АД.
  • доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 г. – 15 лв.
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100005082 от 11.04.2024 на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС” АД.


ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa