Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

Почивки в Албания

Албания, разположена на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, е страна с богато историческо наследство и изумителна природа. От плажовете на Южното й крайбрежие до планинските върхове на север, Албания предлага разнообразие от пейзажи. Столицата Тирана е пълна с живописни площади и музеи, а древният град Берат се отличава със своите уникални бели къщи, които му придават прозвището "Градът на хилядите прозорци". Албания е също така дом на чисти езера и реки, които предоставят възможности за активен отдих. Със своята гостоприемна атмосфера и очарователни културни богатства, Албания предоставя уникален поглед върху балканската история и природа.
ALBANIA WEATHER

Представяме ви една от най-скъпоценните скрити ценности на Балканския полуостров - държава със забележителна природа, богата история и гостоприемни хора. Албания, която разкрива на своите посетители уникално съчетание от гористи пейзажи, кристално чисти плажове, древни замъци и уникални културни богатства.

География

Република Албания се намира в Южна Европа и има излаз на Адриатическо море на запад и на Йонийско море на югозапад. В северната част на страната се простира величествена планинска област - Алпите на Албания. Тези планини предлагат спираща дъха гледка към върховете и долините, както и възможности за планински туризъм, хайкинг и приключенски активности. Тук може да се открият и чудеса като Валбона, Тетово и прекрасният Команско езеро.

Със своето дълго и разнообразно крайбрежие на Йонийско и Адриатическо море, Албания предлага и уникални възможности за морски релакс и забавления. Безкрайни плажове, уютни бухти и прозрачни води ви карат да се потопите в атмосферата на спокойствие и наслада на плажа.

Покътните острови и прелестни озера са още едно отличително украшение на географията на Албания. Островът Корфу, наблизо на границата с Гърция, е вълнуваща дестинация за почитателите на природата и културното разнообразие. Озеро Охрид, което се споделя с Македония, е считано за едно от най-старите икономически и културни центрове в региона.

Климат

Климатът на Албания е толкова разнообразен, колкото и природната красота на страната. От планини до морето, Албания предлага различни климатични условия, които могат да задоволят разнообразни туристически интереси.

Крайбрежните райони на Албания, налице към Йонийско и Адриатическо море, се наслаждават на приятен средиземноморски климат. Летата са топли и сухи, със средни максимални температури около 30°C  през юли и август. Зимите са меки и влажни, със средни минимални температури около 7°C през януари. Това е идеалното време за посещение, ако търсите морско изживяване, плажове и водни спортове.

На юг, преди всичко в района на Грамш и Кораб, климатът става континентален. Летата са по-хладни, а зимите - по-студени и снежни, което прави този район привлекателен за почитателите на зимни спортове.

В планинските райони, като Алпите на Албания, климатът е планински. Тук летата са свежи, а зимите - студени и с обилни снеговалежи. Това предоставя чудесна възможност за зимни спортове и планински туризъм през по-студените месеци.

Вътрешните райони на страната имат субтропичен климат, който е по-горещ през летните месеци. Тук температурите могат да надхвърлят 35°C през юли и август. Зимите са по-благоприятни и по-топли.

Албания предоставя уникални възможности за туризъм през цялата година благодарение на своя разнообразен климат. Не пропускайте възможността да се насладите на променящите се сезони и разнообразието от природни красоти, които тази дестинация може да ви предложи.

Население

С население, което се оценява на около 2.8 милиона души, Албания предлага вълшебно съчетание от разнообразни етнически и културни плътности. В Албания може да се открият няколко етнически групи, като албанците са доминиращото население. Албанците са познати с гостоприемството си и гордостта си към своята култура. Освен албанците, сред населението на страната се срещат и малцинства от гърци, македонци, сърби, черногорци и други.

Албания предлага разнообразие както в градските, така и в селските райони. Големите градове като Тирана, Дуръс, Вльора и Шкодра са динамични и модерни центрове на културни и икономически събития. В същото време, традиционните селца предлагат автентичен поглед към живота на местните хора, техните обичаи и занаяти.

В Албания албанският е официален език, но се говорят също гръцки, български и македонски език, румънски език и др. 

Празници и фестивали

От древни обичаи до съвременни събития, в Албания ще откриете разнообразие от празници, които изразяват духа и сърцето на народа. 

  • Национален фестивал за градски народни песни - Tози фестивал се организира през март в знак на почит и уважение към народните песни, които се изпълняват в градове и села в Албания. Песните са много специални, различни и отличаващи се от стандартната народна музика, която е разпространена по света и региона. Домакин на празника е град Елбасан.

  • Фестивал на бирата в Корча - това събитие се провежда през август и се счита за едно от най-многобройните и мащабни събития в страната. По време на провеждането му се сервират над 14 000 халби бира в четири последователни вечери на веселие. В Албания се разпространява и бира с името “Korca” и се смята за най-старата и любима марка бира, кръстена на града, който е домакин на събитието всеки август. Вкусна традиционна храна, музика на живо и несравними емоции ще бъдат една малка част от посещението на този фестивал.

  • Фолклорният фестивал в Гирокастра е един от най-известните и обичани фестивали в Албания, който представя богатството на народната музика, песни и танци на страната. Този фестивал се провежда в град Гирокастра, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Провежда се обикновено през септември на всеки четири години в южна Албания.

  • Международен филмов фестивал в Тирана - този фестивал се провежда най-често през ноември и посещението му  ви дава възможност да се потопите в кинематографичния свят, да се насладите на изключителни филми и да се запознаете със създателите им. Фестивалът също така ви позволява да изследвате богатата култура и история на Тирана и да се насладите на богатия кулинарен и туристически опит, които столицата на Албания предлага.

  • Ако сте турист през зимата може да изберете и да празнувате Коледа или Нова година в Тирана. Имате възможността да си създадете празнично и топло усещане със многобройните светлини, вкусната храна и пъстрия и разнообразен базар на площад Скендербег до площад Света Тереза, на който се позиционира красивия коледен базар.

Кухня

Кухнята на Албания представлява истинско кулинарно пътешествие, което обединява вкусовете на Средиземноморието с балканските и ориенталските влияния. Тази богата и разнообразна кухня е истинска гастрономична изненада за всеки посетител. 

“Tavë kosi” е много популярно традиционно ястие, приготвяно от различни видове месо (най-често пилешко) с лук, червен пипер и подправки. Ястието се пече във фурната и се сервира с гарнитура от картофи. Бяла тава пък е албанска версия на плескавицата, приготвена от месо на агне или телешко. Ястието се сервира с гарнитура от зеленчуци, домати и чушки.

Интересно и типично за албанската кухня е,че има голям брой гозби, които се пълнят. Пълнежа може да бъде много разнообразен - ориз, плодове и зеленчуци, месо и дреболии и много други.

Характерна алкохолна напитка в Албания, подобно на България е ракията, както и виното. Ракията се прави от различни плодове, а виното е важна част от културата и се съчетава често с вкусната традиционна храна.

Сувенири и подаръци

В Албания може да намерите много интересни сувенири и подаръци, които отразяват културата и традициите на страната. Ето няколко идеи:

1. Албанска ръчно изработена керамика: Керамични изделия, като чаши, чинии, вази и декоративни предмети, са популярни сувенири, които отразяват албанската ръчна изработка,наследство и култура. Много популярни са и ръчно изработените бижута. Най-често те са направени от сребро, мед или други материали и се характеризират със своите оригиналност и стил.

2. Разнообразие от текстилни изделия: Традиционните текстилни изделия, като килими, шалове и подложки, са красиви и уникални сувенири, които можете да закупите. Традиционните албански костюми и ръчно изработени облекла също не отстъпват и са уникални подаръци, които представят автентичния стил на народа.

3.Локални хранителни продукти: Албанските хранителни продукти, като мед, маслиново масло, сирена, сладкиши и местни специалитети, могат да бъдат отлични подаръци за обичащите храната.

Когато избирате сувенири и подаръци от Албания, се уверете, че те са ръчно изработени и представляват аутентичната култура и традиции на страната. Това са спомени, които ще ви напомнят за незабравимото ви преживяване в тази уникална част от света.

Работно време на магазините

Работното време на магазините в Албания може да варира в зависимост от типа на магазина, географската локация и деня от седмицата. Обаче обикновено по-големите магазини и центрове отварят в диапазона между 8:00 и 9:00 и затварят към 20:00-21:00. Често неделя се смята за почивен ден за повечето съоръжения.

Валута - Албански лек (ALL) 1 ALL=0.019 BGN

Население - 2 793 592 души (2022)

Часова зона - UTC +2

Телефонен код +355

Сигурност и престъпност

В Албания е добре да бъдем внимателни и нащрек, тъй като са регистрирани доста дребни кражби, както и такива на МПС. По-сериозни инциденти и престъпления се срещат рядко. По-големите градове са по-добре охранявани и присъства повече полицейско внимание.

Поведение в Албания

Хората в Албания са разнообразни и имат богата история, култура и традиции. Те се характеризират с гостоприемство, силна семейна връзка и гордост към своята национална идентичност. Дрескодът в Албания обикновено е ежедневен, но при посещение на религиозни обекти или официални поводи се препоръчва по-прикриващо облекло.Традиция е събуването на обувките пред прага преди влизане, за да се покаже уважение към имуществото на стопанина.

Посолство на Република България в Република Албания

Адрес (на местен език): rr. “Skënderbej”, № 12, Tiranë

Телефон: +355 4 22 33 155   +355 4 22 32 906

E-mail: Embassy.Tirana@mfa.bg

Дежурни телефони в извънработно време: +355 4 22 33 155  +355 4 22 32 906

Приемно време за граждани в консулската служба (в т.ч. за подаване на документи за визи): Понеделник - петък от 08.30 до 12.00 ч.

Телефон консулска служба: +355 4 22 69 243

Изборът на дестинация за пътуване зависи от индивидуалните предпочитания и интереси. Албания обаче предлага някои уникални и привлекателни аспекти, които биха могли да ви вдъхновят да изберете тази дестинация:

1. Недокосната природа: Албания разполага с природна красота, която оставя впечатления. Прекрасните плажове, планинските пейзажи и националните паркове предлагат разнообразие от приключения за обичащите природата.

2. Културно богатство: Страната има богата история и култура, което се отразява в нейните древни градове, крепости, църкви и музеи. Традициите и обичаите ще добавят дълбочина към вашия опит.

3. Гостоприемство: Албанците се отличават със своето топло гостоприемство и са радостни да посрещнат гости. Взаимодействието с местните хора може да превърне вашата почивка в незабравима.

4. Бюджетно пътуване: Албания предоставя отлични възможности за бюджетен туризъм. Тук можете да насладите на качествени храна, настаняване и забавления на достъпни цени.

5. Разнообразни възможности: Без значение дали сте любител на плажовете, природата, историята, археологията или градския живот, Албания предлага разнообразни възможности за развлечения и интересни дейности.

Изборът да посетите Албания може да ви предостави уникален пътешествен опит, обогатяващ ви с впечатления и спомени, които ще останат с вас завинаги. На се колебайте да запазите своите места към тази невероятна дестинация.

ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa