Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

Почивки в Израел

Израел, малка държава в Средиземноморския регион, съчетава богато историческо наследство и съвременен дух на иновации. Страната е дом на светилища като Западната стена в Йерусалим и древния град Масада. Тя привлича паломници от целия свят, предоставяйки им възможност да стъпят на света земя с дълбоки религиозни корени. Същевременно, Израел е пионер в технологичните иновации и стартъп сцената, като предлага съвременни градове и динамична култура. Със своята разнообразна мозайка от култури и пейзажи, Израел предоставя уникално пътешествие в изграждането на миналото и бъдещето.
IZRAEL WEATHER

Добре дошли в Израел - държава, която обединява богатството на древните истории със съвременната енергия на съвременността. Географски разположена на срещата между Африка, Азия и Европа, Израел предлага изключително разнообразие от природни красоти, исторически забележителности и културни съкровища, които привличат туристи от цял свят.

География
Израел е малка страна с разнообразна и интересна география, която включва различни типове местности и региони. Той се намира на югоизточния край на Средиземно море и граничи с Ливан на север, Сирия на изток, Йордания на изток и юг, и Египет на югозапад.

На запад, Израел има брегова ивица към Средиземно море, която предоставя красиви плажове и курортни райони. На изток, се намира планински регион, включително Йорданската долина и Планината на Голан. Това са важни стратегически области, предоставящи великолепни панорами и възможности за приключения на открито.

Сред страната протича река Йордан, която образува природната граница между Израел и Йордания. Реката Йордан също така играе важна религиозна роля и е свързана с множество исторически събития.

На юг, Израел се простира към Негевската пустиня, където можете да откриете впечатляващи пейзажи и природни явления. Този район е сух и горещ, но също така предлага уникални възможности за пътешествия и приключения.

Климат
Израел разполага със средиземноморски климат, който подарява топли и слънчеви лета, с приятни температури за плажни удоволствия. Зимите са умерено хладни и подходящи за разглеждане на исторически и културни забележителности. Пролетта и есента се предлагат със своите уникални чарове за разходки на открито. В Израел можете да се насладите на целогодишен туристически опит, обогатен с топли приеми и вълнуващи открития, независимо от сезона.

Население
Израел - държава със същностна мозайка от култури и хора. Населението на Израел е изключително разнообразно, съчетавайки различни етнически, религиозни и културни групи. Тук се срещат евреи, араби, друзи, християни и много други общности, които живеят заедно в хармония и съпричастност.

Многоезичен облик на страната създава богатство от вкусове, обичи и празненства. Които се отразяват в културната сцена, изкуствената и духовния живот на Израел.Този културен мозайков характер прави пътуването в Израел незабравим опит за срещщи и обогатяване, които се запазват в сърцата на всеки посетител.

Празници и фестивали
Израел - държава, където празниците и фестивалите се превръщат във впечатляващи и културно богати събития. Тук се срещат разнообразни религиозни и национални обичаи, които създават единствено и вълнуващо преживяване за всеки посетител.

Израел е домакин на множество празници от различни вероизповедания. В Йерусалим се провежда Пасха, Коледа и Рамадан, а многобройни светилища в цялата страна създават уникални религиозни празници и тържества. Светкавиците на фестивалите отразяват древните обичаи и традиции, които се тъкат в тъканите на съвременния живот.

Празниците и фестивалите в Израел предоставят възможност да се потопите в културната история на страната. Тук можете да се насладите на музикални събития, традиционни танци, изкуствени изяви и вкусове, които се обединяват в един невероятен спектакъл. Независимо дали посещавате цветния Карнавал в Тел Авив, горещите пустинни фестивали или религиозните събори, празниците и фестивалите на Израел със сигурност ще ви оставят с незабравими спомени и обогатяващи преживявания.

Кухня
Израел - страната, където кулинарните изкушения са пътешествие до вкусовете на многобройни култури и традиции. Израелската кухня е истинско обогатяване за сетивата, съчетавайки в себе си богатството на местни и международни влияния.

Вкусовете на Израел са отразени в широката гама от ястия - от традиционни израелски деликатеси до близкоизточни специалитети. Свежите салати, като хумус, техина и бабагануш, се наслаждават с нежните аромати на подправките. Ориз, питки и пълнени гозби допълват този богат асортимент.

На плажовете се наслаждавате на изкусни морски дарове, докато в градовете се налагат мезета с пиле, агнешко и говеждо. Живописните базари (сук) предоставят уникална възможност да опитате традиционни специалитети и свежи продукти.

Израелската кухня също така отразява разнообразието и влиянието на еврейските, арабските, европейските и морските кулинарни традиции. Този мозайков облик създава хармонична симфония от вкусове, която ще ви пленява и ви кани да откриете разнообразието на Израел през всяка хапка.

Сувенири и подаръци
Добре дошли в Израел - страната на богата културна наследствена и ръчна изработка, където сувенирите и подаръците са уникален начин да запазите спомените от вашия туристически опит. В страната със сърце, което пулсира от история и религия, се намират безброй възможности за подаръци и сувенири, които носят в себе си духа на миналото и съвременността.

От местните базари и пазари на открито можете да откриете ръчно изработени обеци, колиета и бижута, които носят магията на древни символи и обичаи. Традиционните текстилни изделия - килими, платове и бродерии, разказват цяла история във всяка нишка.

Сувенирните магазини и галерии предлагат исторически реплики, ръчно рисувани карти и уникални произведения на изкуството, които ще ви пренесат във времето. Всяка обиколка из градовете и селищата ви предлага възможност да откриете най-добрите сувенири - от цветя и керамика до дървени изделия и ръчно изработени кожени предмети.

Работно време на магазините
Разнообразието и културата се отразяват и в работното време на магазините. Обикновено работното време на магазините в Израел се различава в зависимост от региона и типа на магазина, но общо взето, търговските обекти се придържат към следните общи насоки:

Големите търговски центрове и молове в градовете и туристическите зони често работят в продължение на седмицата, включително и по съботи (шабат). Работните часове са обикновено от 9:00 или 10:00 часа сутринта до 21:00 часа вечерта.
    
Традиционно, по съботи (шабат) в Израел се спазва религиозно почивен ден, като обаче в някои туристически райони и квартали на големите градове магазините и ресторантите могат да бъдат отворени.

Малките магазинчета и бутици обикновено следват подобно работно време, но в някои райони може да има вариации.    

Не забравяйте, че времето на работа може да се различава в зависимост от културни събития, национални празници или местни обичаи. Въпреки това, в повечето случаи ще имате възможност да изживеете разнообразните пазарни и търговски моменти в Израел, които ще обогатят вашия туристически опит.

Валута - Израелски нов шекел (ILS) 1 ILS = 0,48 BGN
Население - 9,364 милиона (2021 г.)
Часова зона - UTC + 2
Телефонен код +972

Сигурност
Безопасността в Израел е от особено значение и държавата полага значителни усилия за осигуряването й. Мерките за сигурност се възприемат сериозно, за да се гарантира защита на гражданите и посетителите.

Също така, обектите с висока посещаемост, като туристически зони, хотели и обществени места, разполагат със специализирани мерки за сигурност, за да се предпазят посетителите. Органите за сигурност работят активно за предотвратяване на потенциални рискове и запазване на спокойна обстановка.

Поведение в Куба
В Израел ще срещнете разнообразие от хора, което отразява богатството на много културното и много религиозно общество на страната. Людете в Израел са гостоприемни, отворени и готови да споделят своята култура и история с посетителите.

Туристите се посрещат с усмивки и желание да помогнат. Локалните жители са горди и страстни по отношение на своята наследствена, религиозна и културна идентичност. Взаимодействието с тях ще ви даде възможност да разберете повече за живота в Израел, неговите традиции и стил на живот.

Посолство на Република България в Израел
Адрес(на местен език):Sderot Sha'ul HaMelech 8, 9th floor, Tel Aviv-Yafo
Телефон: от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 72

E-mail: Embassy.TelAviv@mfa.bg;
Дежурни телефони в извънработно време: +972 547640089; +972 545954379
Информация за консулски услуги, приемно време, консултации и контакти с КС в Тел Авив можете да осъществите чрез ел. поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg

Историческо богатство: Израел е източник на множество религиозни и исторически събития, които се простират хиляди години назад. Посетете светилищата и местата с историческо значение, за да преживеете духовното богатство на страната.

Културна разнообразност: Съчетавайки множество етнически групи и религиозни общности, Израел предлага разнообразие от културни изживявания - от традиционни танци и фестивали до съвременни изкуства и гастрономия.

Религиозни места: Израел е дом на много свети места за християни, евреи и мюсюлмани. Посетете Йерусалим, Назарет, Вифлеем и други свети градове, за да се насладите на духовния опит и религиозното наследство.

Модерни градове: Градове като Тел Авив предлагат съвременни тенденции в културата, модата и забавленията. Нощният живот, плажните зони и модерните галерии са само част от атракциите.


ХАДЖИЯТА - ПАТРИАРХАЛНИЯТ БЪЛГАРСКИ "БЛАГОРОДНИК"
#АвиеЗнаетелиЧЕ авторитетът на титлата „Хаджия“ се е зародил по нашите земи във времето на Османската империя. Придобивал я всеки, който отивал на поклонение пред Божи гроб. Когато един-единствен представител на български род се сдобиел с тази титла – това носело престиж на цялата фамилия поколения напред. Перипетиите от пътуването на Хаджията се разказвали от синове, внуци и правнуци. Армаганите, донесени от Божи гроб се пазели като най-скъпи реликви. По този начин българите придават свое, своеобразно, значение на думата хаджия. Според разбиранията, изградени в тогавашното патриархално общество, хаджията е богат, храбър и човечен.
Българската литература – и възрожденската, и следосвобожденската – слагат допълнителен ореол на титлата „хаджия“. Носят го едни то най-ярките литературни герои, създадени по онова време. Хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“ на Каравелов; Хаджи Димитър – от едноименната балада на Ботев (интересното е, че Димитър Асенов, роден в семейство на сливенски търговец, става хаджия, когато е на две години. Тогава цялото му семейство отива на поклонение на Божи гроб – бел. Welcome Travel); Хаджи Ровоама – от „Под игото“; Хаджи Смион – герой на цели три от вазовите прозаични творби – „Чичовци“, „Под игото“ и „Нова земя“.
Любопитната и по-малко известна подробност е, че понятията „хаджия“ и „хаджилък“ идват от арабската дума „хадж“
която означава „поклонение“. Хаджът е мюсюлмански религиозен обичай, свързан със задължителното за мюсюлманите поклонение по светите места. При мюсюлманските народи „Хаджи“ е и лично име и фамилия.
Според специалистите, православните християни възприемат хаджийството по силата на подражанието. Хаджилъкът е характерен само за християните от онези страни, които са били в границите на османската империя.
С хаджилъка и значението, което му придава тогавашното общество, българите заменят липсващата аристократична прослойка. В някакъв смисъл – хаджията у нас се възприемал като благородник

...👉 Програмите ни за Израел и Йордания за 2023-та година, предвиждат поклонение пред най-святото за християнския свят за християните място – храмовия комплекс Божи гроб в Йерусалим.
Запознайте се с подробностите и пътувайте с нас https://bit.ly/2rkbeD6


 
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa