Вашата оценка 5.00 от 2 гласа

Почивки в Шри Ланка

SHRI-LANKA WEATHER

Шри Ланка се гордее с невероятно разнообразие от природни богатства, които чакат да бъдат открити от вас. От безкрайните плажове със златист пясък и кристално чисти води, които ласкаят сетивата ви и ви карат да се почувствате като в рая, до изумителните планински пейзажи, където ще се отзовете сред облаците, всичко тук е наистина неповторимо.

Потопете се в един богат кулинарен свят с ароматни специалитети и екзотични вкусове. Разходете се из живописни пазари и опитайте местни деликатеси, които ще ви завладеят с палитрата на вкусовете и ароматите.

География
Шри Ланка, разположена в Индийския океан, е островна държава с богата география. Островът предлага разнообразие от природни красоти - от плажове с бял пясък и топли води до вълнуващи планински вериги с облаци и джунгли. Гористата централна част събира в себе си връх Адама и плантации на чай и специи. Буйната зеленина на долините е дом на селскостопански угодия. Островът привлича с културни паметници, включително древни храмове и църкви, които разкриват дългата история и културно многообразие на страната

Климат
Климатът на Шри Ланка е разнообразен и се характеризира с тропическа влажност. Островът се намира в зоната на влиянието на югоизточните мусони, което води до два основни сезона - мусонен и сух.

Мусонният сезон обикновено продължава от май до септември и включва щедри дъждове, особено на югозападния и западния крайбрежия. Този период е идеален за плажни обусловени почивки на източния крайбрежие, където времето е по-сухо.

Сухият сезон се простира от октомври до април и включва по-малко дъждове и слънчеви дни. Този период е най-подходящ за посещение на централната част на острова и разглеждане на забележителности като връх Адама и културни обекти.

Температурите на Шри Ланка са обикновено високи през цялата година, но се различават в зависимост от височината и местоположението. Обичайно се движат между 25°C и 30°C, като високите райони на планините може да бъде по-студено.

Население
Населението на Шри Ланка е пъстро и многообразно, отразявайки богатството на културите и етническите групи, които населяват острова. Основните групи са синхали и тамили, като синхалите са по-голямата етническа общност и представляват мнозинство. Тамилите са разпределени главно в северните и източните части на острова.

Освен тях, Шри Ланка също разполага с мюсюлманска общност, предимно със суфийска ориентация. Тази разнообразна мозайка от етнически групи създава богатство от културни традиции, езици, религии и обичаи. Този микс на хора и култури прави Шри Ланка не само атрактивна туристическа дестинация, но и интересно място за сближаване и разбирателство между различни общности. Синхалският език е индоарийски език, говорен от около 16 милиона души в Шри Ланка. Това е един от официалните и национални езици на Шри Ланка, заедно с тамилския.

Празници и фестивали
Шри Ланка е позната с богатството си от културни празници и фестивали, които отразяват разнообразието на етническите и религиозни общности, населяващи острова. Ето някои от най-известните и празнувани събития:

Тай Понгал, известен също като Понгал, е много важен фестивал, който се празнува в Шри Ланка и други части на Южна Индия. Този фестивал е посветен на благодарността към слънцето, земята и добродетелите на животните, които подпомагат земеделската дейност. Тай Понгал обикновено се провежда през месец януари, специално на първия ден след завършването на жътва на ориза. Фестивалът продължава обикновено три дни. Това е време за изразяване на благодарност към природата и боговете за успешната жътва. Хората се обличат в традиционни дрехи и участват в религиозни обреди в храмовете. Сградите се украсяват с цветни украшения.

Синхалски и Тамилски новогодишни празници Aluth Avurudda и  Puthandu
Обикновено фестивалът се празнува от 13 до 15 април, докато тамилският новогодишен празник (Puthandu) се пада на 14 април. Това е време на радост и обновление. Домовете се украсяват с цветя, специални символи и осветление. Хората се обличат в ярки цветове, а танци и песни преобразяват улиците.

Visakha Puja или Будисткият празник на светлината:

Той се провежда през месец май, обикновено на пълнолуние.

Празнува се раждането, просветлението и смъртта на Буда. Хората посещават храмове, предлагат цветя и палят свещи. Това е също време за благотворителност и дажба към бедните.

Фестивалът на свещения зъб “Парахера” се провежда през юли или август, в зависимост от лунния календар. Този изумителен фестивал в Канди се свързва със свещения Зъб на Буда. През няколко вечери се провежда грандиозен парад с елегантни костюми, украшения и традиционни танци. Фестивалът е неповторим спектакъл, в който участват артисти и акробати от всякакъв вид - танцьори, жонгльори, музиканти, пищно украсени слонове. 

Фестивалът на океана се провежда обикновено през месец май. Този сравнително нов фестивал е посветен на опазването на околната среда, по-конкретно на морската среда. Той включва различни дейности, като морски обреди, художествени изложби и културни представления.

Кухня
Кухнята на Шри Ланка е изключително разнообразна, съчетавайки в себе си влияния от различни религии, култури и етнически групи. Тя се отличава с изобилие от аромати, подправки и вкусове. Вотът към подправки и обилната употреба на свежи съставки прави тази кухня незабравимо вкусна и уникална. Кърито е най-приготвяният под всякакви форми специалитет. Ето някои от характерните черти на кухнята на Шри Ланка:

Разнообразие от риба и морски дарове: Поради близостта към океана, рибата и морските дарове играят важна роля в тази кухня. "Malu ambul thiyal", смесица от риба, кокосово мляко и подправки, е един от характерните и вкусни деликатеси.

Кокосово мляко и кокосови продукти: Кокосовото мляко е важна съставка в много шрилански ястия. То придава кремообразност и богат вкус на множество ястия, като къри, супи и десерти.

Роти и хлебни изделия: Ротите са тънки хлебни изделия, подобни на индийския хлеб "чапати", които са популярни и широко използвани като прилежаща храна към различни ястия.

Специалитети с ориз: Оризът е основна храна в Шри Ланка и често се сервира с различни видове къри, риба, зеленчуци и месо..

Ачару (мариновани зеленчуци): Ачару е традиционно ястие от мариновани зеленчуци, които се приготвят със смес от подправки и оцет. Те се консумират като прилежаща храна към основни ястия.

Сладкиши и десерти: Шри Ланка предлага разнообразие от сладкиши и десерти, включително "кулава" (пудинг от пудра от ориз, кокосово мляко и подправки), "ваталапам" (сладкиш с кокосово мляко и специи) и други.

Чай и специални напитки: Шри Ланка е известна с производството на чай и един от най-популярните напитки в страната е "царският чай" (Ceylon tea). Също така, там се пие и "кинг кокос" - освежаваща напитка от младо кокосово мляко.

Сувенири и подаръци
Красивите текстилни изделия като сари, салци, обеци и дрехи с традиционни десени и богати цветове са популярни сувенири. Можете също така да си вземете текстилни кърпи, пояси и аксесоари. Специални подправки и чай също са добра опция в избора на подарък или сувенир. Подарете си вкусните и ароматни чаени смеси, както и различни подправки и миксове от тях, които са характерни за местната кухня

Работно време на магазините
По-голямата част от магазините работят от понеделник до събота: От около 9:00 или 10:00 сутринта до 6:00 или 7:00 вечерта. В някои големи градове и търговски центрове магазините може да работят и по-дълго, особено в зоните с висока туристическа активност.

Неделя: Мнозина магазини са отворени, но работното време обикновено е по-кратко, например от 10:00 сутринта до 4:00 или 5:00 следобед

Валута - Шриланкийска рупия (LKR) 1 LKR=0.0056 BGN
Население - 22,16 млн. души (2021)
Часова зона - UTC +5.30
Телефонен код + 94

Сигурност и престъпност
Обстановката в страната е сравнително спокойна. По улиците има засилено присъствие на въоръжени патрули, чиито разпореждания следва да бъдат изпълнявани.

Поведение в Шри Ланка
Местните са гостоприемни и трудолюбиви хора. Обстановката е спокойна и релаксираща. Шри Ланка дава много възможности за отдих, отговарящи на почти всеки вкус. Бъдете любезни и отзивчиви и подхождайте с усмивка. Важно е да се отбележи, че снимането на храмове и други религиозни обекти не е разрешено. 

Може да опитате невероятната традиционна кухня, която дестинацията предлага, както и купуването от базари и сергии би помогнало на местните финансово, както и да разпространят своето ръчно изработено изкуство.

Посолство на Република България в Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi –110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Тел. за спешни случаи: +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi –110021
Телефон:  +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Телефон за спешни случаи: +91 9910999498

Приемно време за граждани в консулската служба

  • понеделник, сряда и четвъртък от 09:30 ч. до 12:30 ч. (местно време) – приемане на заявления за визи и консулски услуги

  • вторник и петък от 09:30 ч. до 12:30 ч. (местно време) – приемане на заявления за визи за групи

  • от понеделник до петък от 12:00 ч. до 13:00 ч. (местно време) – връчване на издадени визи и документи по консулски услуги

Посещението на Шри Ланка предоставя множество незабравими преживявания и възможности за откриване. Ето няколко причини, поради които да изберете този красив остров за своя следваща дестинация:
Богатство от култура и история: Шри Ланка има дълга и разнообразна история, която се отразява в множество исторически места, древни храмове и архитектурни богатства. Посетете древни градове като Анурадхапура (Anuradhapura) и Полоннарува (Polonnaruwa), както и светилища като Зъбът на Буда в Канди.

Прекрасни плажове: Шри Ланка разполага с някои от най-красивите плажове в света. Бял пясък, топла кристално чиста вода и палми създават идилични убежища за отдих и релаксация. Плажовете в Унаватуна, Мирисса и Хиккадува са само някои от тези, които заслужават вашето посещение.

Невероятна природа и национални паркове: Островът е дом на богато биоразнообразие и уникални природни обекти. Посетете национални паркове като Яла и Удавалаве, за да видите слонове, леопарди, птици и още много видове диви животни.Релаксация и аюрведа:
Шри Ланка е известна като място за релаксация и аюрведичен здравен туризъм. Отпуснете се с масажи, йога и традиционни аюрведични процедури.Пътешествия на велосипед: Изживейте единствено в Шри Ланка, пътуване с велосипед през планински села, плажове и градове.

Уникални археологически находки:
Островът притежава археологически находки като старинни писмени инскрипции, разкопки и древни статуи, които разказват историята на миналото.Шри Ланка предоставя разнообразие от преживявания за туристи с различни интереси - от култура и история до природа, приключения и релаксация. Вашето посещение тук може да бъде изключително обогатително и вдъхновяващо.
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa