Вашата оценка

Има ли (вкусна) храна в самолета?

Има ли (вкусна) храна в самолета?
07 Май 2017 г.
Менюто на борда на самолета зависи от авиокомпанията и класата, в която пътуваме, както и от продължителността на полета (като за кратки се приемат с продължителност до три часа, а за дълги – тези, които траят повече от три часа – бел. Welcome Travel).  
 
Съществуват
 
специални рейтинги, които класират авиокомпаниите
по качеството на предлаганата по време на полет храна. Turkish Airlines и Emirates често са в челните позиции на тези класации. Въпреки усилията на авиопревозвачите обаче, пътуването със самолет
 
рядко може да се нарече незабравимо кулинарно преживяване
а храната на борда - истински вкусна. Според анализатори на „проблема” – „вината” за това не е в авиокомпаниите и технити политики, а във възприятията на вкуса, които се променят на голяма височина.
Оказва се, че всички промени, които настъпват в човешкия организъм на борда на самолет,
 
влияят върху възприемането на вкуса на храната
Ние приемаме по различен начин вкуса на една и съща храна в зависимост от това дали сме на земята или на борда на самолет. Причините за това най-общо са:
 
ниската влажност на въздуха, ниското налягане и шумът
С набирането на височина, налягането в салона на самолета се понижава, сащо както рязко се понижава и влажността на въздуха. На височина от 10 хиляди метра, на каквато летят пътническите самолети, влажността на въздуха е не по-голяма от 12 процента. А това означава, че
 
въздухът в самолета е по-сух отколкото е този в пустинята
Съчетанието от ниска влажност и ниско налягане понижават възприемчивостта на вкусовите рецептори към солена и сладка храна, като я правят равна на не повече от 30 процента.
Проблемът с безвкусната храна е свързан не само с кусовите рецепторите. На борда на самолета
 
обонянието ни също работи по различен начин
а това означава, че храната ни изглежда двойно по-безвкусна.
За справяне с „проблема” се препоръчва добавка на сол и подправки в храната, при това в количества, които изобщо няма да ви бъдат по вкуса, ако сте на земята. Такива са триковете на „шеф-готвачите”, които приготвят първокласната „храна за въздуха”.
Не на последно място, към списъка с фактори, понижаващи качеството на храната в самолета са и

правилата за безопасност

Храната на пасажерите на полетите се приготвя на земята, след което се опакова и охлажда, за да може да се запази годна за консумация във въздуха. Всички тези процеси отново променят и понижават вкусовите качества на храната. 

Welcome Travel


 
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa