Вашата оценка 5.00 от 1 гласа

Екскурзии до Норвегия

Норвегия, разположена в северната част на Европа, е държава, която впечатлява с невероятни природни красоти. Фиордовете, зелените планини и северните сияния правят Норвегия уникална. Страната предлага исторически богатство и съвременен комфорт в градовете си, като Осло и Берген. Норвежката кухня се отличава със свежи риби, морски дарове и сирена. Северните части на Норвегия предлагат възможности за изследване на арктическия регион и незабравими приключения.
NORWAY WEATHER

Добре дошли в обаятелния свят на Скандинавия - едно от най-завладяващите и уникални региони в света. Съчетание от изумителни природни пейзажи, модерен дизайн и богата култура, Скандинавия ви очаква с отворени обятия, готова да ви предложи незабравими преживявания.

География
Скандинавия е северноевропейски регион, обхващащ северните части на Норвегия, Швеция и Дания, както и Финландия на източната страна на Балтийско море. Този обширен регион е известен със своите невероятни природни пейзажи, буйни гори, фиорди, острови, снежни планини и изключителни крайбрежия.

Климат
Климатът в Скандинавия е разнообразен и зависи от географските характеристики на региона. Летните месеци (юни - август) обикновено са прохладни и приятни, особено по бреговете на Балтийско море и Северно море. Температурите в този период се движат около 15°C - 25°C, но могат да бъдат по-високи на някои места. Летните дни са известни с дълги часове на дневна светлина, като в някои области нощите стават почти безкрайни.

Зимните месеци (декември - февруари) са студени и снежни, особено в северните части на региона. Температурите най-често са под нулата, а високите планини и северните области типично имат снежно покритие. Зимните спортове, като ски и сноуборд, са популярни забавления в този период.

Пролетта и есента са време на бързи промени в температурите и атмосферните условия. Пролетта (март - май) може да бъде прохладна, но се наблюдава покачване на температурите и завършване на зимните условия. Есента (септември - ноември) се характеризира с по-студени температури и падащи листа в горите.

Население
Населението на Скандинавия е разнообразно и включва етнически групи от различни части на света. Основните държави - Норвегия, Швеция, Дания и Финландия - съчетават съвременен начин на живот с високи стандарти на образование, здравеопазване и социални услуги. С устойчив подход към околната среда и екологично осведомен начин на живот, населението на Скандинавия се отличава с иновативност, модерен дизайн и акцент върху качеството на живот, като същевременно запазва традициите и ценностите си. Най-често срещаните говорими езици са шведски, норвежки, датски и фински.

Празници и фестивали
Мидсъмър (Midsummer): Това е един от най-популярните празници в Швеция, който се отбелязва през юни, обикновено в събота, близо до лятното слънцестоене. Хората се събират, за да празнуват с традиционни обреди, песни и танци, както и за да наслаждават на дългите дни на лятото.

Юл (Jul): Юл е скандинавският зимен празник за Коледа, който се отбелязва през декември, обикновено около зимното слънцестоене. Това е време за семейно събиране, обмяна на подаръци и традиционни ястия.

Ден на Конституцията (Grunnlovsdag): Този празник се отбелязва на 17 май в Норвегия и се свързва с приемането на норвежката конституция през 1814 г. Хората носят национални костюми, участват в паради и празнуват на открито. За Дания този празник се отбелязва на 5 юни. Хората се събират в паркове и обществени места, за да обсъждат политика и култура.

Ден на независимостта на Финландия (Itsenäisyyspäivä): Този празник се отбелязва на 6 декември и е свързан със старта на Финландската независимост през 1917 г. Хората носят бяло-сини облекла и участват в паради и обреди.

Фестивал на Сангрията (Sankt Hans): Този празник се отбелязва в Дания и Норвегия през лятното слънцестоене и включва разнообразни традиционни празненства, включително разпалване на огън и празнуване на открито.

Кухня
Вашият кулинарен опит в Скандинавия ще бъде незабравимо пътешествие през автентични вкусове и експериментални подходи. Открийте удоволствието от характерните морски дарове, сред които свежа риба, както и вкусни морски деликатеси. Пробвайте знаменитата норвежка сьомга или традиционния шведски гравлакс, които се сервират с разнообразни сосове и маринати.

Насладете се на пресни и сезонни зеленчуци, често включвани в богати салати и топли ястия. Лятото е време за уникални картофени ястия, с картофи, отгледани в почвата на Скандинавия.

Впечатлете се от иновативния дизайн на храната, който е част от скандинавското културно наследство. Опитайте се в модерни ресторанти, където изкуството на сервирането е съчетано със съчетание от вкусове и текстури.
 

Сувенири и подаръци
Много зависи от това коя държава точно сте посетили от Скандинавската област. Най-често характерни сувенири, показващ традициите и културата на тази дестинация. Някои от тях може да включват скандинавски вълнени чорапи, традиционни специалитети или десерти, морски дарове, орнаменти за дома в скандинавски стил и много други.

Работно време на магазините
По-голямата част от магазините работят от понеделник до петък от 9:00 до 18:00 или 19:00 и събота от 9:00 или 10:00 до 16:00-17:00 ч.По-големите магазини и центрове имат и по-дълго работно време

Население - 27,21 млн. души (2022)
Часова зона - UTC +2
 

Сигурност и престъпност
В зависимост коя държава посещавате нивото на престъпност е различно за отделните региони, но обичайно обстановката е спокойна. Бъдете внимателни за дребни кражби и при оставяне на личните вещи без надзор.

Поведение в Скандинавия
Поведението в Скандинавия се характеризира със смесица от културни норми, ценности и социални практики, които отразяват уникалната история, социална структура и съвременна визия на региона. Ето някои общи поведенчески аспекти, които често се свързват със Скандинавските страни:

Скандинавия поставя силен акцент върху равенството и уважението към всички хора, независимо от техния произход. Равенството между половете е особено важно и мъжете и жените имат равни възможности в различни сфери на живота. Хората в Скандинавия са склонни да имат по-резервирано и понижено настроение и поведение на обществени места. Въпреки че са приятелски настроени и учтиви, те може да изглеждат някак сдържани или дистанцирани, особено за тези от по-отдалечени култури. Това не бива да ви притеснява.

Екологичното съзнание е дълбоко вкоренено в скандинавската култура. Хората приемат сериозно рециклирането и устойчивия начин на живот и този етнос се отразява в ежедневното поведение и избор.

За повече информация за посолства на България в отделните скандинавски държави може да посетите: 

https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane-chujbina/%D0%BAonsulski-slujbi

Скандинавия е регион с богатство от преживявания и възможности за откриване. Независимо дали търсите природа, култура или приключения, тук ще намерите каквото търсите. Можем да изброяваме куп причини, но ето няколко, за които наистина си струва да изберете Скандинавския регион за своя следваща дестинация:

Прекрасна Природа: Скандинавия е дом на невероятни природни красоти - от впечатляващи фиорди в Норвегия до чудни плажове в Швеция и магични зимни пейзажи във Финландия. Природата тук ще ви остави без дъх. Регионът също има богата история и културно наследство. Можете да се потопите в музеи, галерии, древни замъци и исторически градове.

Гастрономични Удоволствия: Скандинавската кухня ви предлага уникални вкусове, които са комбинация от традиции и съвременни иновации. Не пропускайте да опитате местни деликатеси и специалитети.

Социално Благосъстояние: Скандинавските държави са известни с високите стандарти на живот и социалната си подкрепа за гражданите. Това прави региона отличен избор за спокойна и комфортна почивка.

Активен Отдих: От планински ски почивки до лов на северни сияния и морски приключения, Скандинавия предлага богат избор от активности за всякакъв вкус.

ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa