Вашата оценка 5.00 от 2 гласа

Екскурзии до Йордания

Йордания, разположена в Средния Изток, е държава с множество природни и исторически богатства. Тя е дом на исторически съкровища като Петра - известният град на розовите скали, както и на Мъртво море, най-ниската точка на сушата. Йордания предлага уникални културни и природни изживявания за туристите.
JORDAN WEATHER

Добре дошли в Йордания - страната, която обещава невероятни исторически и природни съкровища, съчетани с дълбоката културна наследствена. Влезте в света на тайнствените пустини, златистите пясъци и древните градове, които остават свидетели на богатата история на този рай. Йордания ще ви завладее със своите невероятни пейзажи и мистични атмосфери. С нашата помощ, ще разкриете древните чудеса и изворите на вдъхновение в тази уникална дестинация.

География
Йордания се намира в Близкия изток и е съсед на Саудитска Арабия, Ирак, Сирия и Израел. Територията й варира от пустинни райони като пустинята Вади Рум, наричана още “лунната долина” със своите дюни и скали, до планината Джебел Рам, която е най-високата за страната със своите 1754 м . Централната част предлага рифтова долина с плодородни равнини, на които е разположена столицата Аман. На западното крайбрежие към Червено море се намира курортният град Акаба. Несъмнено, разнообразието в географията на Йордания играе ключова роля във формирането на нейната история, култура и икономика.

Климат
Климатът на Йордания е вариращ, включвайки суха пустинна и полупустинна атмосфера в голяма част от страната. Летата са горещи и сухи, особено в пустинните райони, като температурите могат да достигнат до високи стойности. Зимите са по-хладни, особено в планинските райони, където може да пада сняг. Регионът около Червено море има по-умерен климат с топли зими и горещи лета. Недостатъкът на водни източници и ограничените валежи създават предизвикателства за селското стопанство и водоснабдяването, като страната се сблъсква също и с рискове от пустинификация и влошаване на състоянието на околната среда.

Население
Населението на Йордания се състои предимно от араби, с изключение на няколко малки общности като черкези, арменци и кюрди. Официалният език е арабски, но английският се използва широко в търговията и администрацията. Приблизително 70% от населението на Йордания живее в градовете. Селското население, което е под 6%, включва номадски и полуномадски общности. Голямата част от населението обитава райони, където валежите позволяват земеделието. Около 1,7 милиона души, които са регистрирани като палестински бежанци, живеят в Йордания, мнозинството от тях притежава местно гражданство. Според оценките към август 2015 г., сирийските бежанци се числят на около 1,4 милиона, а регистрираните са 629 245 души.

Празници и фестивали
В Йордания се отбелязват разнообразни празници и фестивали, които отразяват богатата културна и религиозна наследство на страната. По-долу са представени някои от най-значимите празници и фестивали в Йордания:

Ислямски празници: Понеже Ислямът е доминиращата религия в Йордания, ислямските празници имат голямо значение тук. Включват Рамазан (Рамадан) – месецът на пости и молитви, и празника Ид ал-Фитр, който маркира края на Рамазан; Ид ал-Адха – празникът на жертвоприношенията.

Независимост на Йордания: На 25 май се отбелязва денят на независимостта на Йордания, който е национален празник, посветен на освобождението на страната от британското присъствие през 1946 г.

Ден на Краля: На 14 ноември се празнува рожденият ден на краля на Йордания, който е обявен за национален празник.

Християнски празници: Католиците и православните християни отбелязват Коледа и Великден, като тези празници се празнуват според григорианския календар.

Фестивал на джаза в Петра: Този фестивал се провежда в археологическия град Петра и привлича музиканти и почитатели на джаза от цял свят.

Фестивалът Джераш се провежда в древния град Джераш и е едно от най-големите културни събития не само в града, но и в цяла Йордания. Празникът има за цел да приобщава туристи туристи и местни чрез своите традиционна музика, щури танци и вкусна храна. Предлагат се и впечатляващи и интересни ръчно изработени вещи.

Международен филмов фестивал в Аман: Този фестивал представя филми от целия свят и насърчава дебатите върху важни филмови и културни теми.

Фестивал на плодовете и зеленчуците в Ирбид: Този фестивал е посветен на селскостопанския сектор и представя богатството на Йордания в областта на земеделието.

Кухня
Кухнята на Йордания представлява синтез между арабска, средиземноморска и близкоизточната кухня. Ето някои от характерните ястия и компоненти:

Мансаф: Това е националното ястие на Йордания и представлява пилешко, агнешко или говеждо месо, варено със заквасена каша от ориз и млечни продукти. Обикновено се сервира върху традиционна арабска плоска питка.

Фалафел: Това са късчета от настърган намочен накиснат боб, смлян с петрушка, чесън и подправки, след което се оформят топчета и се пържат до златисто.

Хумус: Този популярен дип се прави от намачкан накиснат натрошен боб, смесен със сусамово семе (тахан), чесън, лимонов сок и маслиново масло.

Маклюбе: Това е варено ястие, което обикновено включва слой ориз, пилешко или агнешко месо, и зеленчуци като картофи или патладжани. След варене се обръща наопаки за да се получи красив слой от ориз най-отгоре.

Затар: Този традиционен сух смесен специален бленд съдържа смлян сусам, чай и сол. Често се полива с маслиново масло и използва за намазване на хляб или питка.

Сладкиши и десерти: Популярният сладкиш "кюнефе" се състои от тънки нишки от тесто, пълнени със сирене и заливани със захарен сироп. Друг популярен сладкиш е баклавата.

Подаръци и сувенири
От Йордания можете да си закупите разнообразни уникални сувенири, които представят богатата културна и историческа наследство на страната. Някои от най-популярните сувенири, които може да намерите там, включват:

Смирна и мирта: Тези ароматни смоли се използват в местни ритуали и са популярни сувенири. Можете да закупите сурови смоли или етерични масла, извлечени от тях.

Куфии - шалове: Тези традиционни платове със специфични мотиви и цветове са иконични за Близкия изток. Те са не само моден аксесоар, но и символ на културното наследство.

Мозайки и керамика: Мозайките са характерни за архитектурата на Йордания. Можете да си закупите малки мозаечни предмети, като табла или чаши, или дори керамични изделия, които са уникални и ръчно изработени.

Традиционни облекла и бижута: Местните облекла и бижута отразяват богатата културна наследство на страната. Търсете ръчно изработени облекла и бижута, които ще бъдат не само красиви сувенири, но и уникални спомени.

Сувенири от плетиво и текстил: Плетивата и текстилните изделия са популярни сувенири, които включват чанти, килими, завивки и други декоративни предмети.

Пясъчни бутилки: Това са арт сувенири, при които пясък и малки цветни камъчета се поставят в стъклени бутилки, създавайки красиви и уникални пейзажи.

Работно време на магазините
Повечето магазини, включително молове, супермаркети и магазини, работят от около 10:00 до 22:00 часа от понеделник до събота. Възможно е някои от магазините да затворят за няколко часа следобед за почивка, особено през най-горещите месеци.

Петък: Петък е ислямският свещен ден и уикенд в Йордания. Много фирми, особено по-малките магазини, може да отворят по-късно през деня, около 13:00 или 14:00 часа, и след това да останат отворени до вечерта.

Неделя: Неделя е първият ден от работната седмица в Йордания, така че някои фирми може да имат леко коригирано работно време, но това може да варира.

По време на свещения месец Рамадан работното време на магазините може да се промени. Много фирми ще отворят по-късно сутринта и ще затворят по-рано следобед, но някои от тях, както и някои ресторанти може да останат отворени до по-късно вечерта след залез слънце.

Валута - Йордански динар (JOD) 1 JOD=2.58 BGN
Население - 11 180 568 души (2023)
Часова зона - UTC +3
Телефонен код + 962

Сигурност и престъпност
В последните години, се наблюдава нарастване на частични прояви на криминалната престъпност, свързана с икономическите несгоди за по-голямата част от йорданското население. Има потвърдени прояви на агресия по отношение на чужденци, в т.ч. сексуален тормоз и насилие в различни форми.

Поведение в Йордания
При посещение в Йордания, трите основни неудобства, които раздразват местните жители при чуждестранните туристи, се свързват с несъобразено облекло, публични изяви на нежелание и липса на социално уважение. Този аспект се подчертава, за да се избегне нарушаването на местните норми.

Макар Йордания да е с относително либерално общество, облеклото е ключово взаимодействие между местните и чуждестранните туристи. Много посетители не спазват препоръчителния консервативен дрескод, което води до културни различия и би подразнило местните. Туристите следва да бъдат по-внимателни и спазват местните норми, когато става въпрос за облекло, поведение и уважение. Добре е по възможност да покривате по-голямата част от тялото си.

Посолство на Република България в Аман, Хашемитско кралство Йордания

Адрес: The Hashemite Kingdom of Jordan, 11195 Amman, Um Uthaina, 7 Al Mousel Str., P.O. Box 950578

Телефон:  +962 6 5529391; +962 6 553 9593; +962 6 5539392.

Факс: +962 6 5529393

E-mail: Embassy.Amman@mfa.bg

Дежурни телефони в извънработно време: +962 6 5529391

Приемно време за граждани в консулската служба: Неделя, понеделник, сряда и четвъртък от 9 до 12 ч. (местно време)

Посещението на Йордания може да предложи невероятни и уникални преживявания. Ето няколко причини да я посетите:

Исторически съкровища: Йордания е дом на много древни археологически паметници, като Петра - "изгубеният град", който е най-известният символ на страната. Също така, можете да разгледате римски градове, манастири и други исторически забележителности. Йордания има и световно известни религиозни места като реката Йордан, където се вярва, че е кръстен Исус Христос, както и различни древни църкви и светилища.

Мъртво море: Този уникален воден резерват предлага възможност за плуване и плуване във водата, толкова солена, че може да плуваш без усилия. Също така, той се характеризира със своите ценни минерални соли и гръмотевични пейзажи.

Сноркелинг и гмуркане в Червено море: Ако сте любител на подводния свят, Йордания предоставя възможност за изследване на разнообразен и цветен морски свят в Червено море. Подводният свят на залива Акаба е едно от най-добрите места за сноркелинг и гмуркане в света.

Пустинен опит: Пустинята Уади Рам предлага невероятни пустинни пейзажи и автентични пустинни преживявания. Можете да се качите на джип и да изследвате пустинната област, да посетите племена и да опознаете тяхната култура.

Екскурзии в пустинята Вади Рум: Това е още едно невероятно място с уникални пустинни формации и красиви пейзажи. Възможността да направите джип-сафари, да се разходите пеша или дори да прекарате нощ под звездите е незабравимо приключение.

ХАДЖИЯТА - ПАТРИАРХАЛНИЯТ БЪЛГАРСКИ "БЛАГОРОДНИК"
#АвиеЗнаетелиЧЕ авторитетът на титлата „Хаджия“ се е зародил по нашите земи във времето на Османската империя. Придобивал я всеки, който отивал на поклонение пред Божи гроб. Когато един-единствен представител на български род се сдобиел с тази титла – това носело престиж на цялата фамилия поколения напред. Перипетиите от пътуването на Хаджията се разказвали от синове, внуци и правнуци. Армаганите, донесени от Божи гроб се пазели като най-скъпи реликви. По този начин българите придават свое, своеобразно, значение на думата хаджия. Според разбиранията, изградени в тогавашното патриархално общество, хаджията е богат, храбър и човечен. Българската литература – и възрожденската, и следосвобожденската – слагат допълнителен ореол на титлата „хаджия“. Носят го едни то най-ярките литературни герои, създадени по онова време. Хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“ на Каравелов; Хаджи Димитър – от едноименната балада на Ботев (интересното е, че Димитър Асенов, роден в семейство на сливенски търговец, става хаджия, когато е на две години. Тогава цялото му семейство отива на поклонение на Божи гроб – бел. Welcome Travel); Хаджи Ровоама – от „Под игото“; Хаджи Смион – герой на цели три от вазовите прозаични творби – „Чичовци“, „Под игото“ и „Нова земя“.
Любопитната и по-малко известна подробност е, че понятията „хаджия“ и „хаджилък“ идват от арабската дума „хадж“
която означава „поклонение“. Хаджът е мюсюлмански религиозен обичай, свързан със задължителното за мюсюлманите поклонение по светите места. При мюсюлманските народи „Хаджи“ е и лично име и фамилия.
Според специалистите, православните християни възприемат хаджийството по силата на подражанието. Хаджилъкът е характерен само за християните от онези страни, които са били в границите на османската империя.
С хаджилъка и значението, което му придава тогавашното общество, българите заменят липсващата аристократична прослойка. В някакъв смисъл – хаджията у нас се възприемал като благородник.

...👉 Програмите ни за Израел и Йордания за 2023-та година, предвиждат поклонение пред най-святото за християнския свят за християните място – храмовия комплекс Божи гроб в Йерусалим.


Запознайте се с подробностите и пътувайте с нас https://bit.ly/2rkbeD6
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa