Вашата оценка 4.50 от 4 гласа

Екскурзии до Чехия

Чехия е централноевропейска държава с разнообразна история, а Прага, столицата й, е един от най-зачарователните исторически градове в света. Прага е известна със своята впечатляваща архитектура, включваща замъци, църкви и мостове, като Карлов мост. Старият град е дом на красивата Пражка площад, където може да се разгледа Астрономическият часовник и Пражкият дворец. Река Влтава преминава през града, придавайки му още по-магичен вид. Прага съчетава богата култура, традиции и съвременен начин на живот, правейки го привлекателно място за туристи от цял свят.
Weather for the Following Location: Chechen Republic map, Russia

Чехия, изумителната сърцевина на Централна Европа, впечатлява с величествените си замъци и палати, пренасящи ни в обичайните средновековни приказки. Тази живописна държава се отличава с богата история, културно богатство и невероятни пейзажи - от зелените планини до уютните селца, предоставяйки на туристите уникално сливане на история и природа. Допълнете това с автентичния чар на чешката гостоприемност и изкушаващата кухня, за да се отпуснете и се потопите в незабравими моменти.

География
Чехия е компактна страна с разнообразна география. Нейните основни региони включват Бохемия на запад, Моравия на изток и Силезия на североизток. В централната част на Бохемия се простира плодородна Чешка котловина, на която се намира столицата Прага. Западните части на страната са заселени с планини като Судетите и Кърконоше, където се намира най-високата точка - връх Снежка.

Моравия се отличава с по-разчленен релеф, включващ планини, долини и реки. Река Морава протича през този регион. Южните части на Чехия се характеризират с по-благоприятен климат и плодородни равнини, които подпомагат селското стопанство. Чехия е богата на природни забележителности, включително замъци, планински пейзажи и природни резервати, които привличат много туристи.

Климат
Климатът на Чехия е умерен континентален, като сезоните са ясно разграничени. Летата са топли и приятни, със средни максимални температури около 25-30°C. Зимите са студени и снежни, със средни минимални температури около -5 до -10°C. Пролетта и есента са преходни сезони, когато температурите постепенно се повишават или понижават.

Особено в планинските региони, като Кърконоше, може да има значителни колебания в температурите и обилните валежи през зимата. В общи линии, климатът на Чехия е подходящ за туризъм през цялата година, като различните сезони предоставят възможности за разнообразни активности и почивка.

Население
Чехия е страна с относително малко население, което към момента наброява малко над 10.5 милиона души. Населението е гъсто разпределено, с най-голямата концентрация в големите градове, особено в столицата Прага. Страната има ниска раждаемост и висока продължителност на живот, което допринася за застаряващото население. По-голямата част от населението се идентифицира като чешки, като в страната съществуват и малки групи от словаци, поляци, немци и други.

Празници и фестивали
Чехия има богат календар на традиционни празници и културни фестивали, които отразяват богатата история и култура на страната. Някои от най-известните и популярни събития включват:

Ден на освобождението на Чехия (8 май): Този празник отбелязва края на Втората световна война и освобождението на Чехословакия от нацистка окупация.

Ден на Свети Вацлав (28 септември): Този национален празник отбелязва деня на патронния светец на Чехия, Свети Вацлав. Денят е съчетание от религиозни обреди и национални празненства.

Фестивалът на Карловия мост (началото на юли): Този фестивал е посветен на славния Карлов мост в Прага и включва музикални изпълнения, театрални представления и изкуствени инсталации.

Празник на виното (зависи от региона): Различни региони в Чехия имат свои празници на виното, където се отбелязва новата винена реколта. Тези събития са популярни с винени разходки, вкусни забавления и местни традиции.

Празник на св. Николас (5 декември): Този празник, известен и като Ден на Свети Николас, е свързан с обичайна традиция, при която Свети Николас дава подаръци на децата - чешкия Дядо Коледа

Кухня
Кухнята на Чехия е наситена със силни влияния от цяла Европа, отразявайки богатата история и културно разнообразие на страната. Традиционната чешка кухня се характеризира с тежки, удовлетворяващи ястия, често включващи месо и картофи. Един от най-известните чешки ястия е "svíčková", което включва свинско месо със сос, приготвен от кайма и подправки, поднесено с кнедли и сметанов сос.

Друго традиционно ястие е "guláš", сходно на унгарския гулаш, което в Чехия се приготвя често с говеждо месо, зеленчуци и подправки. Народните кнедли (дълги клепачи) са характерни придружители към многото ястия, като често се приготвят с различни вкусове като сливи, ябълки или сирене. Чехите обичат също да пият бира и в страната се намират множество известни пивоварни. Всички тези елементи правят чешката кухня вкусна, традиционна и забележителна част от културата на страната.

Сувенири и подаръци
Разнообразната история, красивите градове и богатата култура правят Чехия вълшебно място за посещение. От средновековната архитектура на Прага до уютните селца и природни забележителности, страната предлага много вълнуващи преживявания.

1. Чешки кристал и стъкло: Чехия е известна с производството на висококачествени кристални и стъклени изделие. Купете красиви чаши, вази, бижута или декоративни предмети.

2. Марионетки: Традиционните чешки марионетки са прекрасен сувенир за деца и колекционери. Те са част от богатата театрална и културна традиция на страната.

3. Чешки бижута: От елегантни бижута с кристали до уникални дизайни, чешките бижута са стилни и уникални подаръци.

4. Чешки бира: Чехия е известна с бирата си и производителите тук имат дълга история. Вземете си бутилка от някой местен базар за да опитате вкъщи.

5. Чешки шоколад: Чешките шоколадови изделия са изкушение за сетивата. Изберете ръчно изработени бонбони или шоколадово блокче.

6. Традиционни текстилни изделия: Ръчно изработени текстилни продукти като бродирани кърпи, шалове и текстилни аксесоари са чудесен начин да внесете малко от чешката култура у дома.

8. Книги и издания за историята и културата на Чехия: Завършете своето пътуване с някои интересни книги, които ще ви помогнат да разберете дълбоките аспекти на чешката история, култура и изкуство.

Тези сувенири и подаръци от Чехия ще ви предоставят възможността да се насладите на спомените от вашата почивка и да споделите част от чара и богатството на страната с приятели и семейство.

Работно време на магазините
Работното време на магазините в Чехия може да варира в зависимост от типа на магазина и географското му местоположение. Обикновено обаче магазините в големите градове и туристически зони имат следното работно време:

Понеделник до петък: Магазините обикновено отварят около 9:00 или 10:00 часа сутринта и работят до 18:00 или 19:00 часа вечерта. Големите търговски центрове и супермаркети могат да работят дори по-дълго.

Събота: Някои магазини остават отворени през събота, но работното време може да бъде по-кратко, като обикновено се преценява до около 13:00 или 14:00 часа следобед.

Неделя: В много случаи магазините са затворени през неделя, особено по-малките обекти. Обаче някои големи търговски вериги, като супермаркети и магазини в туристически райони, могат да бъдат отворени през неделя с по-късно работно време.

Валута - Чешка крона
1CZK - 0.081 BGN
Население - 10 725 826 души(2023)
Часова зона - GMT+2
Телефонен код +420

Сигурност и престъпност
Чехия е обществено стабилна и безопасна държава, където сигурността и престъпността са обикновено на по-ниско ниво. Градовете и селата предоставят сравнително спокойна обстановка за местните жители и посетителите.

Престъпността в Чехия е по-скоро ограничена до случаи на дребни кражби и измами, но тези инциденти обикновено са по-редки в сравнение с други дестинации. Въпреки това, както навсякъде, е важно да се спазват общите правила за безопасност и да се предприемат предпазни мерки, за да се избегнат нежелани ситуации.

В обществени места и обществения транспорт е препоръчително да се пазят ценни вещи под наблюдение и да се използват сейфове, когато това е възможно. Като цяло, туристите могат да се насладят на приятен и безопасен престой в Чехия, като спазват обичайните мерки за предпазливост и внимание.

Поведение в Чехия
Поведението в Чехия отразява съчетание от традиции, уважение и съвременен начин на живот. Този красив баланс между старото и новото създава приятна и открита атмосфера за посетителите.

В обществените места, като обществения транспорт, магазини и ресторанти, се цени уважението към другите. Поддържането на ниски нива на шум и въздържаност от провокативно поведение е важно за спокойната атмосфера на градовете.

Чехите са известни със своята вежливост и гостоприемство. Поздравяването с "добро утро", "добър ден" и "довиждане" се смята за обичайно и учтиво. Усмивката и благодарността също са важни елементи в междуличностните взаимодействия.

Поддържането на чистота и опазването на обществените пространства са също важни. Рециклирането и спазването на правилата за околната среда се считат за признак на отговорно гражданство.

Посещавайки Чехия, ще откриете богата културна сцена и невероятни исторически обекти. Въпреки че съвременният начин на живот се е утвърдил, уважението към наследството и традициите е все още налице, и посетителите се насърчават да се възхищават и да ги уважават.

Посолство на Република България в Чешката република

Адрес(на местен език):Praha 1, ul.Krakovska 6
Телефон: +420 222 212 011; +420 222 211 258
E-mail: embassy.prague@mfa.bg
Дежурни телефони в извънработно време: + 420 774 790 991
Приемно време за граждани в консулска служба: Понеделник-Петък от 08:30-11:30 и от 14:00-15:00

Уникалната култура и природа са само от някои от причините да посетите Чехия:

1. Исторически и културни забележителности: Чехия е изпълнена с богата история и културно наследство. Можете да посетите Прага - столицата, известна със своите красиви замъци, мостове и исторически площади.

2. Замъци в Прага: Прага е дом на множество великолепни замъци и палати, като Пражкия замък, който един от най-големите замъци в света. Този исторически комплекс предлага великолепни гледки и множество архитектурни чудеса.

3. Чудесна архитектура: Прага и другите чешки градове предлагат впечатляваща архитектура, включително готически, барокови и ренесансови структури. Старият град в Прага съдържа множество храмове, палати и исторически сгради.

4. Чешкото пиво: Чехия е известна като страната на пивото, като има богата бирена традиция. Можете да опитате разнообразни сортове пиво и да се насладите на уютни бирарии.

5. Красива природа: От планините на Кърконоше до чудесните чешки селца, страната предлага разнообразна природа и възможности за планински и приключенски туризъм.

6. Карлови Вари: Този известен курортен град е известен със своите минерални извори и лечебни спа процедури. Тук може да се насладите на релаксиращ и изцеляващ престой.

7.Музикални събития: Прага е място на множество музикални събития, оперни представления и концерти. Тук можe да се насладите на богата музикална сцена.

8.Приятелски настрой и гостоприемство: Чехите са известни със своето приятелско настроение и гостоприемство към туристите.

9. Достъпност: Чехия е отлично свързана с транспортни връзки, което я прави лесно достъпна за пътуващите.

Това са само някои от причините да посетите Чехия. Страната предлага много повече за откриване и изследване, и вие със сигурност ще намерите нещо, което ви привлича.

ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa